Nettsvindel øker rundt Black Friday

black friday

Mange ønsker å gjøre gode kjøp i forbindelse med Black Friday og det utnyttes flittig av nettkriminelle. Sikkerhetsekspert ber folk være kritisk til eposter med gode tilbud som sendes ut rundt Black Friday.

Black Friday, som i år er fredag 29. november, og Cyber Monday den påfølgende mandagen, har blitt store handledager også i Norge. Dette utnytter nettkriminelle på ulike måter.

– Nettkriminelle er mer aktive enn ellers ved begivenheter som involverer mange pengeoverføringer, som for eksempel Black Friday. Det skjer mange epost-svindler i forbindelse med Black Friday. Nettkriminelle forsøker å utnytte at folk er på jakt etter gode tilbud og dermed kanskje mindre kritiske og årvåkne, sier daglig leder Kai Roer i CLTRe, som er en del av det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

Les også:  Italia stopper 5G grunnet strålefare

En metode nettkriminelle benytter er å utforme eposter slik at de ser ut til å komme fra en kjent butikk. De sender en epost utformet som et godt tilbud fra for eksempel XXL eller Power, med en lenke som tar deg til en falsk nettbutikk. En annen svindelmetode er å sende ut eposter om gode tilbud i useriøse eller ikke-eksisterende nettbutikker.

Les også:  Regjeringen lanserer bransjeprogram for IKT og finans

– Mange handler over nett i forbindelse med Black Friday og Cyber Monday, og nettkriminelle sender også eposter om at ditt Mastercard er blitt avvist. Målet er å stresse de som gjort et godt kjøp over nett til å tro at betalingen ikke har gått gjennom og få dem til å oppgi kredittkortinformasjon, sier Kai Roer.

Sikkerhetsekspertens råd er være årvåken og å styre unna tilbud som høres ut til å være for gode til å være sanne. Da er de som oftest nettopp det.

Les også:  Guide for single nordmenn: Slik starter du å date igjen

– Aldri trykk på lenker i eposter selv om de utgir seg for å komme fra en kjent butikk. Skriv adressen til butikken inn i nettleseren selv, og se etter tilbudet i det du vet er nettbutikken. Du bør unngå å handle i nettbutikker du ikke har hørt om før, og det er lurt å følge med i nettbanken og kredittkortutskrifter etter at du har handlet over nettet. Slik kan du raskt oppdage om noen har fått tak i informasjon om kortet ditt og misbruker det, råder Kai Roer i CLTRe.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.