Nesten 1,5 millioner nordmenn har gitt noe brukt til jul

kake dessert

Stadig flere nordmenn ønsker å både gi og få noe brukt til jul. Ferske tall fra en undersøkelse gjort av Norstat for FINN, viser at en av tre nordmenn over 18 år har gitt bort brukte julegaver.

Nordmenn blir stadig mer positive til å både gi og få noe brukt til jul, viser en undersøkelse FINN har gjort i samarbeid med Norstat for fjerde år på rad. 

Årets undersøkelse viser at 32 prosent er positive til å gi brukte julegaver og nærmere 40 prosent er positive til å få, noe som er oppgang fra i fjor. 

I tillegg har hele 35 prosent svart at de har gitt en brukt gave til jul, noe som er en økning på over 30 prosent sett mot 2020.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

– Det er utrolig positivt å se at brukt blir stadig mer akseptert, at folk blir mer bevisste på gjenbruk og at vi bruker FINN og andre bruktmarkedsplasser til å handle julegaver. At hele 1 av 3 også har gitt en brukt julegave, er jo helt fantastisk,  sier Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget. 

Hun tror pandemien og tøffere økonomiske tider for mange kan spille en rolle i utviklingen man nå ser. 

 – I likhet med 2020 har 2021 også vært et annerledes og tøft år, og mange har fått øynene opp for hvordan vi bruker tiden og ressursene våre. Jeg tror vi kommer til å se smartere forbruk der det å kjøpe og gi bort brukt blir sett på som et reelt alternativ til å kjøpe nytt, både på grunn av miljø, men også rent økonomisk. 

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

Det er særlig aldersgruppen 15 til 39 år som er positive til å få brukte julegaver, med godt over 40 prosent som svarer at de er positive til å få noe brukt til jul. 

Undersøkelsen viser også at spill og bøker, ting til hjemmet, møbler og sportsutstyr er de mest populære tingene å ønske seg brukt. 

Når det gjelder å gi noe brukt, så er det også aldersgruppen 15 til 39 år som er mest positive, og særlig de mellom 30 og 39 år. I år svarer over 40 prosent i denne aldersgruppen at de er positive til å gi en brukt gave, som er en økning på 14 prosent fra i fjor. 

Les også:  St. Eystein skole i Bodø feirer 20 år!

I forhold til hva man ønsker å gi bort brukt, så er også spill og bøker, sportsutstyr og ting til hjemmet en favoritt, men leker kommer også høyt på listen.

– Spill og bøker er veldig populære gaver, som ofte faller i smak, det er vanskelig å trå feil der. Og så kan man jo gjøre skikkelig gode kupp på møbler, ting til hjemmet, leker og sportsutstyr. Gjør man litt research og vet hva man skal ha, så kan man finne brukte ting som er like bra som nye, og rimeligere, sier Opshaug Bakke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.