Nedgang i konkurser – Økning i Nordland

straff dom

Antall konkurser og tvangsavviklinger gikk ned med til sammen 24,9 prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor. – Det er overraskende at antallet konkurser går ned i en tid hvor kostnadene til bedriftene går mye opp, sier analytiker Brit Elise Melhus, i Dun & Bradstreet.

Antallet bedrifter som gikk konkurs i april har gått ned med 23,4 prosent, og antallet bedrifter som har blitt tvangsavviklet av myndighetene har gått ned med 30,9 prosent. Men i Nordland gikk tallene opp.

Samlet gikk 24,9 prosent færre bedrifter over ende i april enn i samme måned i fjor. Men økning i konkurser tidligere i år gjør at det samlet er 6,3 prosent flere konkurser og tvangsavviklinger hittil i år enn i samme periode i fjor.

Les også:  Vil bygge utviklingsarena for Forsvaret i Bjerkvik

–Antallet konkurser økte med hele 18,9 prosent i første kvartal, og det er derfor svært overraskende at antallet konkurser gjør helomvending og plutselig går mye ned, forklarer analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode). Hun peker på at norske bedrifter fortsatt skylder milliarder i utsatte skatter og avgifter fra pandemien, og i tillegg opplever rekordhøye innkjøpspriser, strømpriser og drivstoffpriser. – Alt tyder på at det skal bli flere konkurser, men det lar tydeligvis vente på seg, sier Melhus.

Les også:  Mye snø i påsken 2023 i Nord

Alle bransjer har nedgang i konkurser og tvangsavviklinger i april. Den bransjen med størst nedgang er i Detaljhandel. Denne bransjen opplever en nedgang på hele 44 prosent i antallet konkurser og tvangsavviklinger sammenlignet med samme måned i 2021. Engros og agentur er den bransjen som opplever minst nedgang. Bygg og anlegg har nedgang i konkursene denne måneden på 25,9 prosent, men høye konkurstall i foregående måneder gjør at det fortsatt er 10 prosent flere konkurser i bransjen enn på samme tid fjor.

Les også:  Disse nordlendingene logger oftest inn

Selv med generell nedgang i antallet konkurser, er det enkelte fylker som opplever stor økning i tvangsavviklinger og konkurser.

Ser vi på tallene samlet for de fire første månedene har Nordland en økning på hele 62,1 prosent. Vestfold Telemark følger med 16 prosent, og Viken med 14,2 prosent. Størst nedgang i konkurser og tvangsavviklinger har Agder og Rogaland, begge med 4,1 prosent.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.