Nasjonalmuseets maleri av Vincent van Gogh er ekte

Vincent van Gogh

Etter nærmere 50 år med usikkerhet har forskere nå slått fast at Nasjonalmuseets maleri «Selvportrett» (1889) av Vincent van Gogh, er ekte.

Vincent van Gogh malte mange selvportretter, og ett av disse befinner seg i Nasjonalmuseets samling. På 1970-tallet ble det imidlertid reist spørsmål ved bildets ekthet, som følge av usikkerhet knyttet til bildets eierhistorikk, men også maleriets uvanlige stil og fargebruk. I 2014 inngikk Nasjonalmuseet avtale med Van Gogh-museet i Amsterdam om at de kunne undersøke verket.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Etter lang tids forskning har et team av eksperter nå konkludert med at selvportrettet er malt av mesteren selv. Antakelig er dette det første bildet han malte etter en sykdomsperiode i 1889. 

– Forskerne ved Van Gogh-museet har gjort et svært grundig arbeid med å undersøke verket. Både studier av eierhistorikk og tekniske undersøkelser bidrar til å legge et solid grunnlag for konklusjonen om at maleriet er utført av van Gogh. Nå har Nasjonalmuseet endelig en van Gogh igjen, sier kurator ved museet, Mai Britt Guleng. 

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Forskningsresultatene ble presentert under en pressekonferanse i Van Gogh-museet mandag formiddag. De publiseres også i månedens utgave av det internasjonale kunsttidsskriftet Burlington Magazine. 

– Dette er gode nyheter. Vi er takknemlige for samarbeidet vi har hatt med Van Gogh-museet om forskningsprosjektet, og naturligvis glade for utfallet av det grundige arbeidet som er gjort. Nå gleder vi oss til å vise publikum en ekte van Gogh når det nye Nasjonalmuseet åpner dørene neste år, sier direktør i Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Maleriet lånes for tiden ut til Van Gogh-museet og deres utstilling «In the Picture» som åpner 21. februar. Maleriet vil få en sentral plass i den nye samlingsutstillingen når det nye Nasjonalmuseet ved Rådhusplassen i Oslo åpner våren 2021.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.