NAF vil at dagens tungrodde fornyelseskrav for førerkort revideres

eldre bilfører

Det må bli enklere for spreke eldre å beholde førerkortet også etter fylte 75 år. Erfaringer fra andre land viser at ordninger tilsvarende den vi har i Norge ikke gir færre ulykker. Nå er det på tide å se på denne særnorske ordningen, mener NAF.

Vi må velge de riktige tiltakene for å ivareta trafikksikkerheten og støtte oss på forskning. Dagens ordning virker ikke etter intensjonen. Erfaringene fra Sverige og Danmark viser at eldre sjåfører ikke har høyere risiko for ulykker enn andre grupper, forteller en resolusjon vedtatt av Landsmøtet i Norges Automobil-Forbund (NAF) på Lillehammer i går.

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

Resulusjonen fortsetter:

I Sverige er det ikke krav til helseattest. Danmark avvikler sin ordning til sommeren og NAF vil reise samme debatt i Norge. For mange eldre er bilen nøkkelen til en aktiv hverdag og sosialt liv. Det blir stadig flere eldre, i tillegg har de stadig bedre helse og er dermed gode sjåfører lengre enn tidligere.

Slik det er nå gis det et signal om at eldre bilførere er en risiko i trafikken. Det er et uheldig signal å gi oppegående og friske eldre i vårt samfunn. Dog må det fremheves at eldres mobilitet er et forsømt område, både politisk og innenfor forskningen.

Les også:  LESERINNLEGG: Vi har ikke råd til å tape tillit

NAF vil at eldre bilførere skal slippe å oppleve å bli behandlet som risikotakere. NAF vil være en aktiv bidragsyter til at en revisjon av den norske ordningen ivaretar trafikksikkerhet og eldres mobilitet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.