NAF-tips til høstbilister: – Sjekk lysene på bilen før høstmørket kommer

vinter trafikk

De lange lyse sommerkveldene er over og brått kommer høstmørket over oss. – Sjekk om alle lysene på bilen din fungerer nå. De fleste nyere biler må på verksted for å skifte lyspærer, så det er lurt å være ute i god tid før høsten er her, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Gode lys på bilen er viktig både for å se godt selv og for å synes godt for andre trafikanter. Er det et hovedlys foran som ikke virker, ser du selv dårligere, du synes dårligere og motgående trafikk kan tro du er en motorsykkel og ikke en bil. Dette kan gi farlige situasjoner.

Les også:  LESERINNLEGG: Besøksbidrag til glede for turister og lokalbefolkning

– Før kunne man skifte lyspærene på bilen selv. Sånn er det ikke lenger, så sant du ikke har en gammel bil, sier Sødal. – Siden du må en tur på verksted er det lurt å bestille time allerede nå om et eller flere av lysene på bilen din ikke virker, fortsetter han.

Lyspærene på nyere biler er enten xenon eller LED, og en del biler har avanserte lamper med lys som beveger seg i svinger og lys som styrer mellom fjern- og nærlys på egenhånd.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Det er lurt å sjekke at lysene fungerer og at du har satt bryteren eller hendelen i riktig innstilling.

Skru på bilen og ta en runde rundt bilen for å se at alle lysene fungerer. Sjekk både nærlys, fjernlys, tåkelys og blinklys. Det er også viktig å sjekke ryggelys og bremselys, men det er umulig å få til ved å gå rundt bilen. Da er det lurt å be om hjelp av en annen i familien eller naboen for å sjekke at også disse lysene fungerer.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

– Et annet triks er å rygge bilen opp mot en vegg eller et stort vindu for å se at bremselys og ryggelys fungerer, rådgir Nils Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.