NAF: – Få på plass skilting til hurtigladere til elbil

naf

NAF er overrasket over at det går så langsomt å få skiltet ladeplasser for elbiler langs veiene. I dag er skiltingen tilfeldig, inkonsekvent og mangelfull.

– Skiltene vil vise alle som i dag kjører bensin- eller dieselbil, at man uten problemer kan kjøre på langtur i store deler av landet med en elbil, sier Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF.

Det er viktig at det skiltes til alle ladestajoner for nå målet om kun nullutslippsbiler i nybilsalg fra 2025. Ladeinfrastrukturen må vises fram og bidra til å gjøre folk trygge på at de får ladet underveis.

Les også:  Mange trafikkulykker har årsak i bilens berøringsskjerm

– Rekkevidde er det viktigste når folk skal kjøpe elbil. En del av rekkevidden er å kunne lade underveis. Den tryggheten må vi gi folk, og det enkleste er å skilte, sier Sødal.

Dagens 180 000 elbilister bør også kunne stole på at det er skilt til ladeplasser. Slik det er i dag er det skilting noen steder, andre steder ikke. Det fremstår vilkårlig og tilfeldig, rett og slett ikke til å stole på. Som elbilist må man kunne stole på at det er skiltet til et ladested i nærheten.

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

– Vi utfordrer samferdselsministeren og skiltmyndighet til å gi elbilskilting forkjørsrett langs veiene, sier Nils Sødal. – Skiltingen må være gjennomgående og konsekvent, fortsetter han.

Hvorfor skiltes det ikke?
I en undersøkelse gjennomført av NAF oppgir under to prosent av bilistene at de bruker skilting langs veien som kilde for å finne ladestasjoner. Det er ikke rart når det er mangelfull skilting. Når ladeselskapene søker om skilting svarer Vegvesenet blant annet at elbilister bruker apper når de navigerer etter ladestasjoner.

Les også:  Trafikksikkerhetsmidler til Lofoten, Vesterålen og Ofoten

– Det er trafikkfarlig å bruke en app om du er alene i bilen. Det unngår man med skilting, mener Nils Sødal.

Et annet argument for ikke å skilte til ladestasjoner er at skiltstativene er fulle. Buskerud fylkeskommune foretar nå en gjennomgang av skiltprioriteringen. Det er en gjennomgang som flere kunne gjøre.

– Med stadig flere elbiler og de målene som er satt, må skilting til ladestasjoner prioriteres, avslutter Nils Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.