Næringsministeren justerer kompensasjonsordningen

Nærings- og fiskeridepartementet

Regjeringen justerer den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet slik at kun desember kan bli brukt som beregningsperiode. I tillegg vil bedrifter kunne gi bort varer som går ut på dato og likevel få kompensasjon.

– Jeg har snakket med mange bedrifter etter at regjeringen varslet at vi vil gjenåpne den generelle kompensasjonsordningen. Flere har bedt om at tilskuddsperioden kun blir en måned, slik at ikke november og desember blir sett under ett. Dette går vi for, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

I den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet var det lagt til grunn at omsetningsfall skulle beregnes i to-månedersperioder. Ordningen ble avsluttet etter perioden september-oktober. Dette prinsippet ble lagt til grunn da regjeringen foreslo at ordningen forlenges for november-desember.

Les også:  LESERINNLEGG: Aldri før har så mange spist så mye kake for så lite

– Store deler av næringslivet hadde en god november-måned før regjeringen kom med innstramminger i smittevernstiltakene i desember. Jeg forstår at det for disse ikke oppleves rettferdig å beregne omsetning for november og desember sammen. Det har vi lyttet til. Derfor endrer vi ordningen ved at tilskuddsperiodene fremover blir på én måned, ikke to måneder, sier Vestre.

Dette gjør at de som ønsker, kan søke om november for seg, og desember for seg. Eller kun søke for én måned.

Tirsdag 14. desember varslet regjeringen at kravet for omsetningsfall blir lempet på, fra 40 prosent i forrige periode, til 30 prosent i november og desember. Maksimalt samlet utbetalt tilskudd per bedrift/konsern fra mars 2021 og ut ordningens levetid heves til 120 millioner kroner, gjeldende fra november 2021.

Les også:  Roser utbyggingen av sørfold-tunnelene

Mange restauranter og butikker har utgifter forbundet med varelager som går ut på dato på grunn av smittevernrestriksjoner. Regjeringen varslet forrige uke at denne ordningen gjeninnføres. I tillegg vil bedrifter nå kunne gi bort disse varene.

– Vi har fått spørsmål om det er mulig å gi bort disse varene og fremdeles få kompensert tapt varelager. Det ser vi på som et godt tiltak som kan bidra til å redusere matsvinn. Vi vil foreslå at bedrifter kan bort varer til veldedige formål dersom de ikke kan benytte seg av eller selge før varene går ut på dato, sier næringsministeren.

Les også:  Over 1 million til folkehelse i Nordland

Bedriftene som er direkte berørt av smitteverntiltakene, for eksempel bedrifter som opplever skjenkestopp, kan få dekket inntil 100 prosent av varer som går ut på dato fordi de ikke kan omsettes som følge av det målrettede smitteverntiltaket. Forutsetningen for å få dekket tapt varelager er at man kvalifiserer for støtte under kompensasjonsordningen, dvs. at bedriften må ha hatt 30 pst. omsetningsfall. Giver må imidlertid være oppmerksom på den skatte- og avgiftsmessige behandlingen av slike saker.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.