Halvparten av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen går for halv maskin, viser Virkes ferske medlemsundersøkelse. Det trengs drastiske tiltak for å redde arbeidsplassene, og det må være oppgave nummer én i revidert nasjonalbudsjett 12. mai.
Handels- og tjenestenæringen er der folk flest jobber, og store deler av disse næringene måtte stenge over natten 12. mars. Per 6. mai opererer bare fire av ti virksomheter i disse næringene på full maskin, viser Virkes medlemsundersøkelse.
− Normaliseringen i den brede handels- og tjenestenæringen er påbegynt, men mange virksomheter har fortsatt langt igjen til et aktivitetsnivå det går an å leve av. Smitteverntiltakene begrenser kapasiteten og aktivitetsnivået for mange, på en slik måte at de ikke kan drive lønnsomt. Hele fire av ti sier det ikke er mulig for dem å drive med overskudd under de nåværende smitteverntiltakene, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
Blant Virkes medlemmer sier fire av ti at de er klare til å trappe opp aktiviteten, men at det som holder dem tilbake er at kundene ikke har gjenopptatt normal aktivitet. Dette er virksomheter som vil nyte godt av etterspørselsstimulerende tiltak.
− Regjeringens og Stortingets oppgave nummer én må være å få i gang omsetning og sysselsetting i handels- og tjenestenæringen. Så må vi sørge for at tiltakene stimulerer til grønn omstilling. Når vi kommer ut av krisen vil den utfordringen fortsatt være der. Derfor må vi prioritere tiltak som bidrar til omstilling, og ikke binder opp investeringer og store ressurser i gamle løsninger, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.