Nå skal det bli lettere å reparere elektronikk

iphone

Nye krav fra EU skal gjøre det lettere for forbruker å reparere husholdningsprodukter, som tv og kjøleskap. Blant annet skal det bli lettere å få tak i reservedeler i opptil 10 år etter kjøpet.

De nye kravene fra EU skal gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter

– Når det blir lettere å reparere produktene, reduseres behovet for å kjøpe nytt. Da sparer forbrukeren penger, mens klimagassutslippene og ressursbruken ved å produsere nytt går ned, sier direktør i NVE Anne Vera Skrivarhaug

Les også:  Blytung sommer, frykter august-ulykkene

Økodesign sparer elforbruket tilsvarende 1 million elbiler

EU lanserte nylig en stor regelverkspakke om økodesign og energimerking. De nye kravene skal ikke bare gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter, de skjerper også krav til energieffektivitet. Kjøleskap, frysere, vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, fjernsyn og lyspærer er blant produktene som skal bruke mindre strøm enn i dag.

– Som følge av økodesign og energimerking vil vi i 2030 spare 3 TWh i året sammenliknet med i dag. Det tilsvarer elforbruket til over 1 million elbiler i Norge, sier Anne Vera Skrivarhaug, og viser til en analyse av NVE fra 2018 og 2019 . På toppen av dette kommer besparelsene som de nye EU-kravene til energieffektivitet vil gi.

Les også:  VIDEO: Nå feirer Curiosity Rover bursdag på Mars

Andre produkter som også får nye krav til energibruk er elektriske motorer, eksterne strømkilder, krafttransformatorer, kjøleapparater med direktesalgsformål og sveiseutstyr.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.