Nå er det på tide å vaske markisen!

relekta

Har markisene dine fått stygge flekker og skjolder etter sommeren? Fortvil ikke, de fleste markiseduker kan bli rene igjen.

– Folk tror ofte de må kaste markiser som har blitt stygge og flekkete. Men med mindre markisedukene har blitt skadet eller er råtne, kan det meste av smuss og skitt fjernes, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta.

Han anbefaler å vaske markiseduken minst én gang i året, gjerne om våren. Hvis ikke markisen ble vasket før sommeren er det lurt å sørge for at duken er ren når den rulles inn for vinteren.

– Ligger huset langs en trafikkert vei, eller ved store trær med mye nedfall av blader og pollen, bør duken vaskes oftere for å holde seg fin, sier Bjaaland.

Les også:  Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

Organisk forurensning som grønske, sopp og alger fjernes lettest med et basisk rengjøringsmiddel med høy pH. Graden av pH sier noe om surhetsgraden i en væske. Rengjøringsmiddel med lav pH er mer effektivt på for eksempel rustflekker og kalkbelegg.

– Rengjøringsmiddelet du velger bør også være biologisk nedbrytbart for ikke å skade naturen. Da trenger du heller ikke være redd for å søle middelet på plenen, eller på busker og planter, sier han.

Et vannbasert, organisk rengjøringsmiddel er også velegnet til å vaske gjerdestolper, terrasser og hagemøbler etter vinteren.

Hva gjør du?
– Før du begynner å vaske markisen må du følge anvisning og blandeforhold på rengjøringsmiddelet. Noen rengjøringsmidler må blandes ut før bruk, mens andre kan brukes i både konsentrert og utblandet form, sier Bjaaland.

Les også:  Nyhet: Barnekanalen Moonbug nå på Allente

Spray godt på med såpe slik at hele markisen er dekket, og la så såpen få tid til å virke i fem til 15 minutter. Det er viktig å ikke la såpevannet fordampe eller tørke ut, så tillatt virketid avhenger av utetemperaturen.

– På en overfladisk møkkete markise kan såpe og smuss skylles av med vann uten trykk, mens på fastgrodd smuss kan det være nødvendig å bruke høytrykkspyler eller en skurebørste, gjerne med forlengerskaft på de største markisene. Vær oppmerksom på at høytrykkspyler og skrubbing kan fjerne effekten av impregneringen i markisen. Ny impregnering kan påføres med sprayflaske, sier han.

Les også:  Seier for frivilligheten: Frivillige får ta transportoppdrag uten løyve

Du trenger ikke å være redd for at fargene på markisene skal forsvinne. Markiser skal være fargefaste og tåle å bli skrubbet med såpevann, sier han. Det anbefales å vaske markiser og andre tekstiler i overskyet vær, ikke når solen steker. All type såpe som blir liggende på stoff og tekstiler i sterkt sollys kan sette flekker.

– Og så er det viktig at markiseduken får tørke godt etter vasken. Rulles den inn for raskt blir fukten stengt inne, noe som kan forårsake råteskader. Det samme gjelder også etter regnvær, sier Bjaaland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.