Nå er det lov å tenne bål

brannfare leirbål

15. september oppheves det generelle bålforbudet i hele Norge. Bruk hodet og vis varsomhet før du fyrer i naturen, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

Lørdag oppheves det landsdekkende bålforbudet, som går fra 15.april til 15.september. Etter en varm og tørr sommer, med totalforbud mot åpen ild i store deler av landet, er det sikkert mange som ser frem imot høstkvelder foran bålet.

Vis varsomhet
Selv om forbudet er opphevet, bør folk vise aktsomhet og ta hensyn til lokale forhold, understreker Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.

– Etter en sommer med ekstrem skogbrannfare flere steder, har nok folk fått en påminner om å være varsomme. Det er viktig å huske at selv om det generelle forbudet nå er opphevet, så bør du alltid forsikre seg om det er trygt å tenne bål der du er, sier Meland.

Les også:  Ha det gøy på julebordet – Respekter andres grenser

– Mine beste tips er; bruk hodet og husk regelen om sporløs ferdsel. Skal du tenne bål, så bruk en bålplass som allerede eksisterer i stedet for å lage en ny, og husk å ikke gjøre skade på friske trær og planter. Da er det bedre å ha med ved hjemmefra i sekken, sier hun.

Finnes det ikke en eksisterende bålplass, så bør du velge et brannsikkert underlag. Sjekk alltid om det er tørt i naturen rundt deg, og tenk over vindforholdene. Er det en vannkilde i nærheten, bør du holde deg nær denne, råder Norsk Friluftsliv – paraplyorganisasjonen for 17 norske friluftslivsorganisasjoner.

Les også:  1 av 5 har kjørt bil uten å vite om de var edru

Ta middagen ute
Siri Meland oppfordrer alle til å komme seg ut og nyte naturen i høst.

– Vi ønsker at alle skal nyte høsten ute, og at så mange som mulig skal oppleve gledene ved å kose seg rundt et bål. Det å samles rundt et bål er en verdifull del av kulturen vår, og er en viktig del av allemannsretten.

Retten til å tenne bål gir gode muligheter for minneverdige middager og gode friluftsopplevelser. Hun understreker at man ikke trenger å gjøre det så komplisert.

– Det går fint an å ta middagen ute i det fri, også på en hverdag. Du trenger ikke å dra ut på en lang ekspedisjon – det å lage og nyte middagen i friluft er en opplevelse i seg selv, avslutter Meland.

Les også:  7 tips for et vinterklart hus

Tips til trygg bålbrenning:

Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

(Kilde: DSB)

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.