Nå er det innspurt i julehandelen

jul

Vi handlet mer på kjøpesentrene i uke 50 enn samme uke i fjor og salget økte med hele 39 prosent i forhold i uke 49. Den aller største handledagen før jul er 21. desember, med en forventet omsetning på 3,7 milliarder kroner.

Dette kommer frem i tall fra Kvarud Analyse som er basert på tall fra 190 kjøpesentre i hele Norge. I uke 50 (10. –16. desember) hadde kjøpesentrene gode omsetningstall, med en økning på 1,1 prosent sammenlignet med i samme uke i fjor. Omsetningen i uke 50 er også 33 prosent høyere enn Black Week.

Positiv utvikling
I likhet med de siste ukene er det butikker innen kategorien hus og hjem som gikk aller best i uke 50, med en vekst på 1,2 prosent i forhold til i fjor. Sist uke var positiv også for spesialbutikkene. Sportsbutikker, apotek, blomsterbutikker, gullsmed- og urbutikker og lignende hadde en vekst på 1,1 prosent i forhold til i fjor og en økning på 53 prosent i forhold til uke 49.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Omsetningen i kles-, sko- og veskebutikkene økte med 0,2 prosent sammenlignet med uke 50 i fjor og skyter fart i forhold til foregående uke med hele 63 prosent!

– Det ser ut til at lønn og pensjon på kontoen har satt skikkelig fart i omsetningen i uke 50. Alle bransjer viser solid omsetningsøkning og søndagsomsetningen 16. desember var 72 prosent høyere enn søndagsomsetningen 9. desember, forklarer Bror William Stende, direktør for Virke faghandel.

Les også:  Bodø-ungdommer vil lage handlenett med nord-norske kraftgloser på

Mange handler siste uka
Det er likevel nåværende uke, uke 51, som er den største handleuken i desember, mye fordi vi skal kjøpe inn julematen. Særlig er dagen i dag, 21. desember, en viktig dag for handelsstanden.

– Ved utgangen av uke 50 gjenstod åtte handledager før jul, og våre beregninger viser at vi vil handle for nærmere 21 milliarder kroner i denne perioden. Hvis omsetningen i uke 51 blir som forventet, vil vi få en vekst i julehandelen på rundt 0,5 prosent i perioden 1. – 24. desember i forhold til i fjor, sier Stende.

– Erfaringsmessig vet vi at mange venter til siste liten med de siste gavene, så siste helg før julaften blir nok travel for butikkene, fortsetter han.

Les også:  Bodø-ungdommer vil lage handlenett med nord-norske kraftgloser på

Desember – viktig måned for detaljhandelen
Virke har tidligere anslått at vi vil handle for 58,5 milliarder kroner i løpet av desember. Det betyr at hver nordmann vil legge igjen over 11 000 kroner i butikkene, hvorav en av fire kroner brukes på dagligvarer. Dette er 30 prosent mer enn hva detaljhandelen gjennomsnittlig omsetter de øvrige 11 månedene.

– Julen betyr mye for faghandelen som kommer til å omsette for 33,5 milliarder kroner i desember, avslutter Stende og legger til at butikker som selger mat- og drikkevarer samt andre dagligvarer vil omsette for rundt 25 milliarder kroner.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.