Nå bulkes julen inn

bil ratt speedometer

I en fersk undersøkelse for Tryg Forsikring svarer 44 prosent at de tenker bruke bilen til julehandelen. – Det tilsvarer over en million personbiler på veiene de siste dagene før jul, og vi forventer tusenvis av bilskader etter bulking og ulykker, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Uka før jul er blant de verste i året med tanke på bilskader. I fjor registrerte forsikringsbransjen nær 14000 bilskader denne uka, til en kostnad av 360 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

– Bitte lille julaften var verst i fjor med 2267 bilskader. Også i år vil julestress føre til tusenvis av bil- og bulkeskader til og fra kjøpesentrene, høyere renter og dyrtid til tross. Og selv om handelen foregår mer på nett nå skal tingene hentes, og gjerne med bil. Når nær halvparten av oss bruker bil til julehandelen, betyr det økt risiko for småkollisjoner inn og ut av kjøpesentrene spesielt. Stress med å rekke innkjøp til jul er hovedårsaken til at uka før jul er den store bulkeuka, sier han.

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

I spørreundersøkelsen, som er foretatt av YouGov for Tryg, finner en at det er høyest andel som vil bruke bil til julehandelen i Trøndelag og Nord-Norge, mens Oslo har desidert lavest andel med 25 prosent.

– Bak skadetallene er det rundt dobbelt så mange mannlige som kvinnelige sjåfører involvert. Spesielt innen påkjørsler på parkerte biler og påkjørsler bakfra, ser vi at menn dominerer bak rattet. Jeg tror kvinner generelt kjører mykere og lar seg mindre stresse i trafikken, så ønsker en å berge julefreden kan det være lurt å la kvinnen kjøre disse dagene, sier Brandeggen.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

De siste fem årene er det registrert over 57000 bilskader siste uka før jul, til en kostnad av 1,3 milliarder kroner. Typiske bulkeskader etter parkeringsulykker utgjør vel halvparten av antallet.

– De fleste bulkeskader skjer som oftest på, eller på vei til eller fra de store kjøpesentrene, og vi forventer at spesielt lørdag lille julaften vil bli en av julens store bulkedager med et hav av biler på veiene for å rekke innspurten i siste liten. Ta deg tid dersom du skal ut og kjøre, senk skuldrene og unngå stressede situasjoner i trafikken og i forbindelse med parkering, sier han.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Tips for å unngå bilskade i julestresset:

  • Unngå de store kjøpesentrene i den verste rushtiden dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.
  • Ta mobilbilde av bilen og skaden ved en ulykke, så har du bedre dokumentasjon.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.