Mye snø truer mange hyttetak

hytte vinter ferie

Store snømengder og mildvær har ført til svært tung og kompakt snø på mange hus- og hyttetak en rekke steder i Norge. Dersom taket skulle kollapse under vekten av den tunge snøen kan det hende at eieren må punge ut selv.

– Det er hytteeiers ansvar å sikre hytta, det inkluderer også å forebygge at tak eller konstruksjon blir skadet på grunn av snø. Ligger hytta i et område med mye snø, bør man ta en sjekk snarest og få fjernet snøen fra taket. Skulle hytta bli skadet eller kollapse på grunn av snø kan det bety uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Over to meter snø
Flere steder i Nord-Norge er det langt mer snø enn normalt i februar. I Lyngen i Troms er det godt over to meter snø. Men også i Trøndelag og Sør-Norge er det snødybder rundt to meter en rekke steder.

Les også:  Nå skal TikTok verifisere AI-innhold

– Værmeldingen for helgen og uken som kommer tyder heller ikke på at det vil bli mindre snø. Det blir mye vind og fokksnø i fjellet i Sør-Norge, og betydelig snøskredfare en rekke steder der det allerede ligger mye snø. En rekke fjelloverganger kommer trolig til å være stengt i perioder, eller åpnes for kolonnekjøring, sier han.

Så mye snø tåler tak
Mange vet ikke hvor mye snø taket deres tåler. SINTEF Byggforsk har sammen med Direktoratet for byggkvalitet laget noen regler.

For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler gjerne noe mer.

Les også:  Hvordan velge riktig ladekabel for Nissan Leaf

For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mye mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt f.eks. 250 kilo per kvadratmeter betyr det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.

For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

– Hver vinter kollapser flere bygninger i Norge på grunn av store snømengder som har lagt seg på taket, men de aller fleste boligeiere vet når det er i ferd med å bli altfor mye snø på taket, og griper inn før det blir kritisk. Det er også verdt å minne på at hvis situasjonen er slik at du ikke kan måke selv, er du likevel pålagt å finne andre som kan gjøre det for deg, sier han.

Les også:  1 av 4 har ikke råd til oppgraderinger hjemme

La det være litt snø igjen
Med mye snø på taket kan man kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. I tillegg kan man oppleve at dører og vinduer går tregt. Dette er et tydelig tegn på stor belastning på taket.

– Når du måker taket, bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning. Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne være igjen et tynt lag med snø på taket så skader du ikke taktekningen, sier Brandeggen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.