Hele Bodø tas i bruk når Nordic Music Days for første gang arrangeres nord for polarsirkelen. Nordic Music Days arrangeres av Nordisk Komponistråd og drives i 2019 av Norsk Komponistforening.
Festivalen som kommer til Bodø er den største og eldste internasjonale arenaen for fremføring og presentasjon av ny nordisk kunstmusikk, og finner sted 13.-17. november.
– Årets festivaltema er Sannhet? Tematikken oppstod midt i den mest hektiske me too-tiden, hvor man konstant ble minnet på at hva sannhet er ikke er så opplagt. I musikk og kunst er man trent til å stille spørsmål ved det meste, samtidig som både musikk og kunst også kan by på vedtatte sannheter. Med denne festivalen vil vi stille spørsmål om sannhet i en nordisk kunstmusikalsk sammenheng, forteller festivalens kunstneriske leder, Therese Birkelund Ulvo.
Til Bodø kommer komponister, kunstnere og utøvere fra hele Norden, inkludert Island og Færøyene, for å lytte, diskutere og å møte publikum i byen. Festivalprogrammet inneholder alt fra lokal sangglede, høyteknologisk robotmusikk, flersanselige opplevelser med mat og lyd til storslåtte konserter i Stormen Konserthus. Det blir et splitter nytt verk for klokkespill, systemkritikk og skarp feministisk tale i konsertform. Musikk som interaktivt strategispill, høytalerorkester, taktile stoler og havet selv – både inne og ute.
Stormen Bibliotek og Bodø Domkirke er viktige arenaer, med blant annet et sterkt familieprogram, kunstinstallasjoner, sprek orgelmusikk og Medea-tekster. Innen festivalen har forlatt Bodø har rundt 40 arrangementer funnet sted, fordelt på 4 intense dager.
For deg som er nysgjerrig på hva som rører seg i Norden og ikke har mulighet til å reise til Bodø i perioden, vil du fra programlanseringen og frem til november finne presentasjoner av personene bak alle de ca. 60 verkene under festivalen. To ganger i uka fra 13.mai og helt frem til festivalstart kan man bli kjent med en ny nordisk komponist på festivalens nettside.
20 mai starter prosjektet “Sad Truth”, hvor seks kunstnere i en uke er samlet på den vesle øya Fleinvær utenfor Bodø. Her skal de samle lyder, bilder og filmer, og i fellesskap jobbe med digital kunst som vil bli presentert blant annet på våre nettsider. Blant de seks kunstnerne finner vi David Rothenberg (USA) som i tillegg til å være komponist, forfatter og musiker, også er utdannet filosof og jobbet lenge sammen med Arne Næss i Norge.
– Menneskene er kanskje de første vesener på jorden som er intellektuelt rustet til å velge å leve i likevekt med naturen og til å vise omsorg for naturens mangfold. Hvorfor velger vi likevel å ikke gjøre det som åpenbart fremstår som det viktigste og riktigste? Vi er den første generasjonen som har nok kunnskap og gode nok verktøy til å ta grep – hvis vi bare vil det nok. Når ordene i samfunnsdebatten er brukt opp, åpner det kanskje et rom for kunsten og musikken som meningsytring, sier Ulvo.
I tillegg til å bringe Norden til Bodø, skal Nordic Music Days også prege byen og skape forstyrrelser og interaksjon med Bodø som kulturby og innbyggerne generelt. Festivalen tar byen i bruk og ønsker å være en attraksjon for de som bor i Bodø, kunstmusikkinteressert eller ei.
– Nordic Music Days er med på å ta pulsen på det som skjer innen samtidsmusikkfeltet i Norden. Feltet er i konstant bevegelse og utvikling og gjennom en omfattende juryeringsprosess med representanter fra både Færøyene, Island, Finland, Sverige, Danmark og Norge har vi i løpet av prosessen spredt mye kunnskap og kjennskap over landegrensene. Over 600 verk ble sendt inn, og det har vært utrolig spennende å se hvordan de forskjellige landene har ulike tradisjoner og trender. Generelt er jeg imponert over nivået og kunne gjerne laget festival i flere uker uten å gå tom for godt innhold, sier Ulvo.