Miriam fra Bodø vil ha slutt på oljeleting

olje gass

Den 18. mai 2016 ga regjeringen tillatelse til oljevirksomhet i Barentshavet, lenger nord enn noensinne. Nå skal Natur og Ungdom og Greenpeace til lagmannsretten i et søksmål mot staten for «ulovlig oljeboring».

I 2016 delte Norge ut helt nye og hittil urørte områder for oljeleting, bare få uker etter de signerte Parisavtalen. I 2019 streiket over 40 000 elever skolen for klima. Få uker etter utlyser regjeringen 90 blokker i Barentshavet. Dette er hykleri på sitt aller verste, mener Natur og Ungdom.

Grunnloven § 112 sier blant annet «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares.» og at staten aktivt skal ivareta dette. I tingretten hevdet statsadvokaten at paragrafen bare var til pynt, og at statens ansvar kun er å gjøre “noe” for klima, ikke å gjøre “nok”. Her tapte staten i retten.

Les også:  Skogrydding langs offentlig veg og jernbane i Salten

– Likevel nådde vi ikke fram. Dommeren mente at norsk olje i utlandet ikke er Norges ansvar. Vi anket dommen. For norsk olje i utlandet er fremdeles norsk olje. Den koker kloden, og det er det Norge som må ta ansvar for. En heroindealer vil trolig argumentere for det samme; at det er heroinmisbrukeren sitt ansvar at de kjøper heroin og tar overdose. Dealeren gjør vel ikke noe umoralsk? Norsk lov fungerer ikke sånn, men heller slik at dealeren får den strengeste straffen. Hvorfor fungerer det ikke slik med olje, spør Miriam Mælen (17) som er leder i Bodø Natur og Ungdom.

Les også:  Bodø Nu felt på fire punkter i PFU

Statens motivasjon for oljeboringen har vært økonomi. Men i september 2017 kunne vi lese i Teknisk Ukeblad at en skrivefeil i dokumentene ble til en regnefeil på over 100 milliarder kroner. Nye utregninger viste at et av de nye feltene kan gå 12 milliarder i minus.

– Derfor saksøker jeg staten, fordi staten bryter Grunnloven, fordi Norge ikke skal fortsette å ødelegge klimaet, fordi staten ikke tar ansvar lenger enn sin egen nesetipp, fordi klimaendringene skjer nå, fordi min framtid ikke skal gambles med, fordi jeg krever min rett til et levelig miljø. Men først og fremst saksøker jeg staten fordi stortinget og regjeringen skal følge Grunnloven, sier Miriam Mælen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.