Millioner av elektroniske produkter støver ned i norske hjem

bil mobil

Har du gamle telefoner eller nettbrett liggende hjemme? Det er du ikke alene om. Det finnes nemlig millioner av gamle elektroniske produkter i norske hjem som burde resirkuleres.

14. oktober ble den internasjonale dagen for EE-avfall markert, for å belyse hvor viktig det er at disse produktene gjenvinnes, slik at de verdifulle mineralene de inneholder kan føres tilbake til markedet.

Nordmenn elsker elektronikk, men når det gjelder å resirkulere produktene vi ikke lenger bruker har vi et stort forbedringspotensial. Ferske tall fra SSB viser at hele seks av ti nordmenn mellom 16 og 79 oppbevarer mobil, bærbar PC og nettbrett hjemme når det ikke brukes lenger, og totalt i Europa lagres årlig fire til fem kilo ubrukt elektronikk før det kastes – per person. Videre viser tall fra 2020 at 11 av 72 elektroniske artikler i en gjennomsnittlig europeisk husholdning er ødelagt, eller av andre grunner ikke lengre i bruk. 

– Det som oftest blir liggende og støve ned i roteskuffen er småelektronikk som telefoner, nettbrett, kameraer og PC-er. Det er også her vi har størst potensial når det kommer til resirkulering. Det er dessverre en del mindre produkter som kastes i restavfallet, for deretter å deponeres eller forbrennes, istedenfor å gjenvinnes. Det betyr at de viktige råvarene produktene inneholder ikke kan utvinnes og dermed går tapt, forteller Stina Winther, bærekraftansvarlig i Elkjøp Norge.

Les også:  Slik får du gode skiopplevelser i påskefjellet

Selv om nordmenn er gode på gjenvinning på verdensbasis, er vi også på verdenstoppen i elektronisk avfall. På grunn av uhell eller feil bruk er det mange produkter som får altfor kort levetid, og det å ikke levere utgått elektronikk til gjenvinning får større konsekvenser enn mange er klar over. 

– Jorda er langt fra utømmelig, og alt som produseres krever naturressurser. Gamle elektroniske produkter inneholder verdifulle mineraler som kobolt, nikkel, litium, kobber, gull og sølv, i tillegg til plast, glass og andre materialer som også kan gjenvinnes. Noen av de nevnte mineralene er verden i ferd med å gå tom for, og det er derfor viktig at vi får opp graden av gjenvinning av grunnstoffer i smarttelefoner og annen elektronikk, sier Winther. Hun fortsetter: 

Les også:  LESERINNLEGG: Kvinner må vente over et år på å operere underlivet etter fødselsskader!

– Målet vårt er at alle solgte produkter på sikt skal resirkuleres og brukes om igjen i nye produkter, fremfor å utvinnes på nytt fra sårbar natur. Elkjøp resirkulerer om lag 16 000 tonn elektronisk avfall hvert år, og rundt 82 prosent av produktene vi samler inn brukes som råvarer til å produsere nye produkter. 

Elkjøp erfarer at grunnen til at mange av de som ikke resirkulerer mobiltelefoner, nettbrett og PC-er er bekymret for at privat data skal havne på avveie. 

– Dette er noe vi tar på høyeste alvor, og kundene våre kan være trygge på at all personlig data blir fjernet før produktene resirkuleres. Det er også mulig å slette innhold på mobil og nettbrett selv dersom man ønsker det, eller spør våre selgere i butikk som gjerne hjelper deg, avslutter Stina og oppfordrer til at all utgått elektronikk leveres til gjenvinning. 

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

Før du går i gang med å slette innhold på din mobil eller nettbrett, anbefaler vi at du forsikrer deg om at du har tatt vare på innholdet du ønsker å beholde. Enten i en skylagringstjeneste, eller på en ekstern harddisk. 

For Apple: 

Gå til «Innstillinger» og «Generelt». Nederst finner du menyen «Nullstill». Gå inn der og velg «Slett alt innhold og alle innstillinger». Tast inn koden din for å gjennomføre slettingen. Ta ut SIM-kortet fra mobilen eller nettbrettet, og legg det et trygt sted eller ødelegg det.

For Android: 

Gå til «Settings», «Personal» og rull ned til «Backup og reset». Velg «Factory reset», og tast inn koden din. Velg så «Erase everything». Ta ut SIM-kortet og eventuelle minnekort fra mobilen eller nettbrettet, og legg det et trygt sted eller ødelegg det.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.