Miljøtiltak i nord virker: Fiske-bestand nå verdt 144 millioner

støre

Nornickel, et russisk nikkel- og palladium-gruvedrift og smeltefirma, har store anlegg i Norilsk-Talnakh-området nær Yenisei-elven i Nord-Russland. Noen av dem er ikke så langt fra Finland og Norge. Nornickel fortsetter å overraske myndigheter og økologer med sine miljøvennlige aktiviteter, bestanden av støre-fisk i Yenisei-elven i Russland er nå verdt over 144 millioner kroner.

Generelt er Nornickel en stor miljøpåvirker, og på grunn av bevisst grønn modernisering gjennomfører ledelsen regelmessige tiltak og aktiviteter som har som mål å forbedre naturen og miljøet. Et av de nylige tiltakene er relatert til fiskebestand, som allerede har kostet selskapet 1,4 millioner Euro de siste tre årene med over en million fisker ble sluppet ut i russiske elver. To hundre tusen yngre fisker vil bli sluppet ut i Yenisei-elven i Krasnoyarsk-regionen i Russland i 2019.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Slike tiltak er helt frivillige og derfor en positiv overraskelse, særlig for lokale myndigheter som ikke har midler til utvikling av fiskebestanden i lokale elver.

Yenisei-elven er 3,3 mil lang og går fra nord til sør i Russland. Derfor er utvikling av fiskebestanden gunstig ikke bare for de nordlige delene av Russland, men også for andre regioner.

Ifølge lederen av russiske miljøprogrammer i den offentlige organisasjonen «Green Patrol», Roman Pukalov, finnes det ingen lignende tilfeller med så god bestand av støre-fisk i hele landet. Pukalov mener Yenisei snart vil bli den beste elven for støre.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Det er flere grunner til at fisken støre ble valgt. Denne typen fisk spiller en viktig rolle i alle koblinger i økosystemet, dessuten er det en fredet fisk.

Store miljøplaner
Utvikling av støre-bestanden er bare en del av Nornickels plan for miljøet. Selskapets ledelse arbeider også med modernisering av produksjon og anlegg for å minimere miljøpåvirkningen. Derfor ble en nikkelfabrikk stengt for ikke så lenge siden, og produksjonen ble omfordelt til andre anlegg.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Selskapet investerer millioner av Euro på blant annet nye renseanlegg og resirkulering av vann. Hele 60% av industriavfallet blir også gjenbrukt og resten avsettes i samsvar med alle miljøkrav.

Det største og mest betydningsfulle miljøprosjektet vil være «Svovelprosjektet» som skal redusere totale utslipp av svoveldioksid med 75% innen 2023.

Ratingbyrået RAEX publiserte nylig en liste over «Ledere av russiske virksomheter innen miljøinvesteringer» der Nornickel fortjent fikk førsteplassen. Statistikk viser også at selskapet motiverer andre selskaper til å investere i miljøprosjekter, da tallene vokser hvert år.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.