Miljøpris til Amalia plukker opp

Hold Norge Rent

Norges gjeveste miljøpris går Amalia-Louise Miniggio, bedre kjent som «Amalia plukker opp». Gullklypa 2018 deles ut under Hold Norge Rent-konferansen av Gudrun Fatland, prosjektleder i Bergen og Omland Friluftsråd og Vestlandsrådet.

Gullklypa deles ut hvert år av Hold Norge Rent for å markere en person eller organisasjon som har gjort en utmerket innsats mot marin forsøpling. Prisen består av en søppelklype, et diplom og en gave på kr. 5 000 sponset av Ragn-Sells.

Amalia har utmerket seg i et år der engasjementet aldri har vært større. 140 000 frivillige har vært ute og plukket marint avfall, men Amalias innsats merkes på sosiale medier, men også i ryddemiljøet.

Les også:  100 mennesker har mistet livet i trafikken så langt i år

Amalia har vist et stort engasjement for strandrydding, og tok et friår for å plukke opp forsøpling som hun dokumentere i sosiale medier. Innsatsen hennes har vært med på å få mange til å bidra med egne ryddeaksjoner.

Høsten 2017 tok hun initiativ til prosjektet «Amalia plukker opp». I 70 dager reiste hun Norge rundt for å plukke søppel, og ble sjokkert av det hun så. 

Dette inspirerte henne senere til å leve en «Zero Waste»-livvsstil i en periode uten emballasje og engangsartikler. Denne høsten reiste Amalia igjen rundt i Norge for å plukke søppel og inspirere andre til å leve grønnere.

Les også:  Journalisten Bjørn Olav Jahr: – Fakta må alltid trumfe følelser

Bostedet var en van som hun bygget om til å gå på frityrolje, noe som vanligvis må leveres til spesialavfallsbehandling.

Hvor enn hun reiser kontaktet hun lokale organisasjoner for å lære av hver enkelt, og dele sine egne erfaringer.

Et slik frisk pust er både spennende og viktig å ha med, og gjør ryddemiljøet tettere og til et hyggelig sted å være. Amalia skiller seg ut fordi hun er svært inkluderende, åpen, og snakker ærlig om hvordan problemet påvirker henne som person. Mange av følgerne hennes på instagram føler seg truffet av hennes budskap, og har blitt involvert via henne.

Les også:  LESERINNLEGG: Kort vei fra dugnad til gule vester

Hun ønsker å inspirere likesinnede til å ta egne grep – og det har hun lykkes med. Hun gjør det lett å se hvor mye man kan få til når man er flere. Amalia bor i Oslo, men er opprinnelig fra Kvænangen i Troms.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.