Meteorologisk institutt: Varmerekord i Nordland ikke godkjent

sommer varme

På lørdag klatret gradestokken ved en målestasjon i Laksfors til 35,6 grader. Dette tilsvarer Norges varmerekord fra Nesbyen i 1970.

Men etter å ha undersøkt stasjonen, underkjenner Meteorologisk institutt målingen fra Laksfors – her er forklaringen.

Meteorologisk institutt har vurdert flybilder, tidligere dokumentasjonsbilder og nye bilder av målestasjonen og området rundt. Rekorden underkjennes fordi den nærliggende vegetasjonen er for høy og fordi underlaget temperaturmåleren står på blir for varmt og forstyrrer målingen.

Vegetasjon med nærhet til temperaturmålere skal ikke være for høy, i henhold til anbefalinger fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Bildematerialet viser tydelig at vegetasjonen i området rundt stasjonen i Laksfors er høyere enn anbefalt.

Les også:  Jubler for satsing på fiskerihavner i Nordland

Underlaget temperaturmålerne står på skal helst være kortklippet gress. Bildematerialet fra Laksfors viser også at det er mye grus i nærheten av stasjonen. Grus vil fungere som en varmekilde på solfylte dager. Grusen i Laksfors er lys og det er noe vegetasjon i grusen, noe som gir mindre oppvarming enn om det hadde vært svart asfalt. Likevel blir måleren påvirket av underlaget, særlig på slike varme og vindstille dager som det var på lørdag. 

Les også:  Veisatsing fra Saltfjellet helt til Bognes

En av grunnene til anbefalingene fra WMO er at en stasjon ikke bare skal representere akkurat den flekken som den står på, men et større område. Den målte temperaturen i Laksfors på lørdag var nok den temperaturen som en person ville ha opplevd ved stasjonen akkurat da, men dersom denne personen hadde flyttet seg litt unna stasjonen, så ville nok temperaturen ha endret seg. 

– Det blir litt som å oppleve temperaturen i solveggen på hytta, forklarer forsker ved Avdeling for observasjonskvalitet og databehandling ved Meteorologisk institutt, Mareile Astrid Wolff.

Les også:  Ber om relokalisering av 333 Skvadronen til Andøya

Målestasjoner for temperatur, vind, nedbør og snødybde er satt opp for forskjellige formål, for eksempel klimastatistikk, værvarsling og sikkerhet. 

– Selv om en temperaturmåling ikke godkjennes som en rekord i klimastatistikken, som har de strengeste kravene til nøyaktighet, kan målingen fint brukes til andre formål, forteller direktør for Observasjons- og klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt, Cecilie Stenersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.