Massivt angrep mot mobiler og kontoer

iphone

–  Norge opplever et massivt angrep mot folks mobiltelefoner, privat informasjon og kontoer. Nkom oppfordrer sammen med mobiloperatørene nå folk til å være ekstra forsiktige og oppmerksomme for svindel via SMS-er. Vi nærmer oss jul, og folk sender julegaver og kjøper varer på nett som sendes som pakkepost. Dette prøver svindlere å utnytte, forteller direktør Pål Wien Espen i Nkom.

–  Telenor, Telia og Ice gjør en iherdig innsats med å stoppe flere millioner av svindel SMS-er, men svindlerne går stadig nye veier. Det sikreste er at folk selv passer på å ikke trykke på svindellenker i SMS-er, eller laster ned ukjente apper, sier direktør Pål Wien Espen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Les også:  Nettsvindel øker under julehandelen

–  Vi er i det siste utsatt for et såkalt flubot-angrep, hvor svindlere ber oss trykke på lenker og laste ned apper for å hente pakker og høre talemeldinger. Siden det siste angrepet startet onsdag 24. november, har Telenor, Telia og Ice til sammen blokkert over 10 millioner flubot-SMS-er, forteller Espen.

Flubot er en skadevare som distribueres ved hjelp av SMS mellom mobiltelefoner.

Les også:  Datingekspertens fem beste tips til en god førjulsdate

Nkom går nå ut for å støtte opp om mobilaktørenes innsats og samtidig informere brukere og samfunnet om et sterkt økende problem.

–  Som myndighet følger vi med, og vårt ansvar er å koordinere innsats og informere. I Nkom har vi også en egen avdeling, EkomCERT, som jobber med problemet 24/7. Vi koordinere informasjon mellom mobilaktørene, og har nå distribuert indikatorfiler fra nasjonale og internasjonale partnere som mobilaktørene bruker til å blokkere trafikk, eller varsle brukere av infiserte telefoner, sier direktør Espen i Nkom.

Les også:  Posten misbrukes i svindel på Facebook

– Problemet er ikke unikt for Norge, dette er svindlere som angriper globalt og jobber internasjonalt. Det gjør derfor også vi i Nkom, og samarbeider med en rekke internasjonale organisasjoner som på tvers av landegrenser kan sette inn tiltak, sier direktør Espen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.