Marte Spurkland fikk Bokhandelens sakprosapris

cappelen

Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening deler årlig ut en sakprosapris til en ung, lovende forfatter. Prisen er på 50 000 kroner.

Årets pris gikk til Marte Spurkland for hennes kritikerroste bok «Klassen. Fortellinger fra et skoleår».

– Årets vinner sto klart over de andre nominerte, sa jurymedlem Espen Søbye.

I juryens begrunnelse het det blant annet: Spurkland har fulgt sju elever og læreren deres gjennom ett år. Elevene er ikke ressurssterke, de kjemper for å bestå og for å bli noe i livet. Det er en tradisjon i norsk litteratur å tegne nidportretter av lærere. Aleksander Kiellands lærer som plager lille Marius med flere byer i Belgia har mange etterfølgere.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

I Spurklands bok er læreren en helt. Originalt! Og elevene med all sin kulturelle, sosiale og mentale balast blir verken infantilisert, sett ned på eller gjort til stakkarslige offer. I Spurklands bok er de beskrevet med bortoverblikk, som likeverdige deg og meg. Det er befriende!

Skolens egentlige hovedpersoner har ordet
Boken «Klassen. Fortellinger fra et skoleår» ble nominert til Brageprisen 2017, og i Bragejuryens bedømmelse ble det trukket frem at «Spurkland makter å gi et klokt og aktuelt innsyn i vilkårene vi setter for selve livet, i et klasserom».

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Strålende anmeldelser
Boken har mottatt en rekke strålende anmeldelser. Umulig å ikke bli rørt av Marte Spurklands «Klassen», skrev Marius Wulfsberg i Dagbladets anmeldelse.

Gunnar Kagge fra Aftenposten trakk frem at «historien om Anette og de syv elevene er like fengende som en god oppvekstroman. (…) Ingen kan være uberørt av de sterke historiene».

Knut Hoem i NRK pekte på at «Marte Spurklands rapport fra et skoleunivers treffer midt i planeten.» Videre skriver Hoem at «Debatten av skolen blir ofte ført av mennesker som er langt unna klasserommet. I denne boken er det, til en forandring, skolens egentlige hovedpersoner som har ordet.»

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.