Mange sykkeltyverier ved skolestart

elsykkel

Når sommerferien er over, slår sykkeltyvene til. Årlig er det tyveritopp i august. August er den måneden i året hvor det blir stjålet flest sykler her til lands.

Den absolutte tyveritoppen er i dagene rundt skolestart. Det viser en gjennomgang fra forsikringsselskapet If av sykkeltyverier de siste årene.

I løpet av hele fjoråret ble 10 022 sykler meldt stjålet til forsikringsselskapene, ifølge bransjestatistikk fra Finans Norge.

– Men tallene er i virkeligheten flere tusen høyere, fordi mange sykler med lav verdi ikke blir meldt stjålet, verken til forsikringsselskap eller politi, opplyser kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Analysen av sykkeltyverier meldt til If viser mens at antallet sykkeltyverier går ned i sommerukene, er det et tydelig oppsving i tyverier av sykler rett før sommerferien og rett etter. August er måneden med gjennomsnittlig flest sykkeltyverier, etterfulgt av juni og september. Antallet sykkeltyverier er normalt nesten 30 prosent lavere i juli enn i august, viser tyveritallene.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

Skolestart verst
– Perioden 19.-26. august peker seg ut i tyveristatistikken vår. Dette er dager rett etter skole- og studiestart, og folk flest er tilbake til hverdagen etter en sommer hvor det kanskje har vært lite aktivitet på sykkelen, sier Clementz.

En solid lås på sykkelen er viktig, men det er ikke alltid nok for å skremme tyven, understreker han.

– Det er faktisk en del andre saker som virker vel så mye inn på om tyven velger å gå løs på din sykkel eller ikke, sier Clementz.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

– Alle skjønner at det er viktig med en god lås og å låse sykkelen fast til noe som ikke kan flyttes. Men ofte skal det litt mer til for å finte ut tyven, sier han.

Gjør det vanskelig
Med noen enkle forsholdsregler kan du gjøre det ubehagelig for tyver på speiding – og minke sannsynligheten for at din sykkel blir borte, påpeker If:

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Lås sykkelen der det er stor trafikk av folk, ikke der det nesten aldri er noen. Fest sykkelen til noe det ikke går an å flytte.
Ta med deg setet og verdifulle deler – som lykter som lar seg fjerne – når du parkerer. Det gjør sykkelen din mindre attraktiv.
Bruk enda en lås om det er praktisk mulig. To solide sykkellåser – gjerne med litt forskjellige sikkerhetsanordninger – gjør at tyven kanskje må bruke dobbelt så lang tid på din sykkel. Med enda større fare for å bli oppdaget enn ellers.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.