Mange slurver når de pakker bilen – Slik sikrer du vinterferiebagasjen

veier

En undersøkelse gjennomført av NAF viser at mange slurver med å sikre bagasjen. – Med noen enkle grep sikrer du lasten i bilen og kommer vel frem på vinterferien, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Én av ti i undersøkelsen svarer at de ikke sikrer bagasjen før de legger ut på bilturen. Usikret last kan ved en bråstopp gi store skader på alle inne i bilen. Derfor er det livsviktig å bruke litt ekstra tid på å pakke bilen skikkelig.

I Norge er vi glade i stasjonsvogner og SUV’er, men selv med store bagasjerom er det ikke ubegrenset hva man kan ta med seg av feriebagasje.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– Det er ikke ubegrenset hvor mye vekt du kan ha med deg i bilen. Pakker du slik at bagasjen går over seteryggen til baksetene krever det at du er ekstra nøye med sikringen. Så for å få en sikker pakket bil, bør du først tenke gjennom hva du kan kutte ut å ha med, sier Sødal.

Når bilen skal pakkes er det noen enkle huskeregler. Moderne biler har festepunkter i bagasjerommet, så start med å gjøre klar lastestropper. Husk at den tyngste bagasjen skal pakkes nederst og så langt frem mot seteryggen som mulig. Når alt er pakket, skal bagasjen stroppes fast med lastestroppene.

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

– Det å bruke litt ekstra tid på å stroppe fast bagasjen er veldig lurt. Da vil bagasjen ligge mer stabilt og holde seg i ro hvis uhellet er ute, rådgir Nils Sødal.

Bruk også bagasjeromstrekket om du har holdt deg under seteryggen, eller så bruker du sikkerhetsnettet som kan trekkes opp fra bakseteryggen om bilen din er utstyrt med det.

Undersøkelsen som er gjennomført av InFact for NAF viser også at mange har løse, harde gjenstander liggende løs i bilen. 44,2 prosent oppgir at de lar mobiltelefoner eller nettbrett ligge løse inne i bilkupéen.

Les også:  Har solgt 75 000 rundstykker langs Nordlands veier

– Dette er farligere enn man tror. Løse gjenstander kan forvandles til dødelige prosjektiler om du må bråbremse, advarer NAF-rådgiveren.

Sikring av gjenstander inne bilkupeen er derfor viktig. En iPad som veier om lag en halv kilo vil ved en bråstopp i bare 50 kilometer i timen, kommer gjennom bilen med en kraft tilsvarende 12 kilo.

– Skal man bruke nettbrett til underholdning for barna, må det sikres skikkelig. Da må man skaffe en holder som kan festes på nakkestøttene til forsetene, sier Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.