– Mange bilister spekulerer i å kjøre for fort

fartsgrense

6 av 10 nordmenn vet hvor mye over fartsgrensene de kan kjøre uten å miste lappen. Bilførere som tilpasser kjøringen sin til dette skaper fort trafikkfarlige situasjoner, mener forsikringsselskap.

Norstat har i en ny undersøkelse for Codan Forsikring undersøkt om nordmenn vet hvor fort de kan kjøre over fartsgrensene uten å miste lappen. 63 prosent svarer at de vet dette.

– Det er bra å kjenne til fartsgrensene. Når vi ser at mange også vet hvor mye over fartsgrensa de kan kjøre uten å miste lappen, er vi redde for at det betyr at mange bilister gjør nettopp dette. Fartsgrenser tar høyde for forhold i omgivelsene og er satt av en grunn. Når du kjører fortere enn fartsgrensen, tar du mer risiko og du kan skape farlige trafikksituasjoner for både deg selv og andre, sier Andrea Lervik Lystad, skadesjef motor i Codan Forsikring.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

I fjor beslagla politiet 5543 førerkort der fart var årsaken til beslaget. Dette utgjør 54 prosent av alle førerkortbeslag i 2018. I løpet av første halvår 2019 ble hele 2948 førerkort beslaglagt på grunn av fart.  

 – Hvis høy hastighet er årsaken til trafikkulykker kan det gi konsekvenser for forsikringserstatningen. Hvis du som bilfører har vært grovt uaktsom kan deler eller hele erstatningen falle bort, sier Andrea Lervik Lystad i Codan Forsikring.

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

Norstat-undersøkelsen viser at mens 55 prosent av kvinnene svarer at de vet hvor mye over fartsgrensa de kan kjøre uten å miste lappen, er det hele 71 prosent av mennene som vet dette.

– Når vi vet at menn er innblandet i flere trafikkulykker enn kvinner, er det bekymringsverdig at så mange som 71 prosent av mennene sier de vet hvor fort de kan kjøre uten å miste lappen. Det virker som det å kjøre over fartsgrensa er vanlig for mange menn, og noen bør ha større respekt for fartsgrensene, sier Andrea Lervik Lystad i Codan Forsikring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.