Målselvnepe fra Nord-Norge – En unik og elsket matskatt

matmerk

Under åpningen SMAK – Nordnorsk Matfestival i Tromsø fikk Målselvnepe fra Nord-Norge tildelt Beskyttet Betegnelse. Dette gir Målselvnepe fra Nord-Norge samme beskyttelse mot juks og kopiering som parmesanost og champagne.

– Det er en stor glede å få dele ut beviset på at den nå er i eliteserien for mat, sa Fylkesmannen i Troms, Elisabeth Aspaker.

Norsk landbruk lager produkter med minst like mye særpreg og kvalitet som både Parmaskinke, Roquefort og Champagne. Det gjelder spesielt i Nord-Norge. Her er vekstvilkårene for Målselvnepe fra Nord-Norge helt ypperlige. Robert Innes og Stine Aspestrand, produsenter av Målselvnepe fra Nord-Norge, mottok diplomet på vegne av produsentorganisasjonen Ottar.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Målselvnepe fra Nord-Norge er elsket av mange nordlendinger! Vi veldig glade for at vi nå har fått beskyttet geografisk betegnelse, sier Robert Innes.

Målselvnepe Fra Nord-Norge har en pepret og søtlig smak, og kan minne om både reddik og kålrot. Den fungerer supert til baking i ovn, i salater, som stuing, i supper og ulike gryter. Den går også under navnet «det nord-norske eplet» – et navn som antyder at den gjerne spises rå.

For å få denne karakteristiske smaken, må den dyrkes i et kjølig klima med fravær av mørke. Derfor er det krav om at den kun kan dyrkes nord for Polarsirkelen. Med tildelingen av Beskyttede Betegnelser følger en offentlig produktforskrift med krav til alt fra frø, jordsmonn, høsting og lagring. Kravene skal sikre høy kvalitet og at et tradisjonelt nord-norsk produkt blir tatt vare på for fremtidige generasjoner.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

– Rett og slett en fantastisk fin rotgrønnsak. Den har lange tradisjoner i nord og godt over 100 års foredlingsarbeid bak seg, foretatt av lokale bønder og Troms landbruksskole, forteller Innes.

Totalt 5 med Beskyttede Betegnelser i Nord-Norge
I tillegg til Målselvnepe fra Nord-Norge har Gulløye, Tørrfisk fra Lofoten, Ishavsrøye fra Vesterålen og Lofotlam også Beskyttede Betegnelser – hele 5 i Nord-Norge! Totalt har vi nå 29 nasjonale matskatter i Norge med en slik beskyttelse.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Alle nordlendinger bør sprekke av stolthet! Med hele 5 nasjonale matskatter står ikke Nord-Norge tilbake for kjente europeiske matregioner som Parma eller Champagne. Med dette er Nord-Norge en av de mest spennende matdestinasjonene vi har, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.