ANNONSE: Lønner det seg for produksjonsbedrifter å etablere seg i Nord-Norge?

I lang tid var det slik at mange norske produksjonsbedrifter la ned virksomhet i Norge, for å så flytte hele eller deler av produksjonen til land med betydelig lavere lønnsnivå enn her hjemme. Det er fortsatt umulig for norske bedrifter å konkurrere når det gjelder lønn, men alt høyere grad av automatisering har ført til at det likevel kan være aktuelt med industriproduksjon i ulike deler av Norge.

Automatisering er avgjørende for lønnsomhet

En faktor er helt avgjørende for å oppnå lønnsomhet ved drift av produksjonsprosesser i Norge. Det dreier seg selvfølgelig om automatisering, som er en avgjørende driver for å redusere lønnskostnader. I 2023 kan praktisk talt alle prosesser, fra sliping og dreiing til senkgnisting, utføres på en helautomatisk måte. Da reduseres også ulempen ved det høye lønnsnivået i Norge, noe som gjør norsk drift mer konkurransedyktig.

Les også:  ANNONSE: Slutt å søke etter SMS-lån på nettet

Teknologier som CAM er avgjørende for automatisk drift, i og med at en helt digital produksjonsprosess er betydelig mer effektiv enn design med datahjelpemidler kombinert med manuelle trinn i produksjonen.

Lokal produksjon kan være fordelaktig av flere grunner

Det er ikke bare produksjonskostnaden som er avgjørende for om lokal produksjon er et gunstig alternativ eller ikke. Å ha god kontroll og styring over produksjon av viktige deler og komponenter gir også mer forutsigbarhet når det gjelder videre produksjon, montering, salg eller videresalg.

Les også:  ANNONSE: Spar penger uten å gå på kompromiss med kvaliteten på mobilabonnementet ditt

I løpet av de siste par årene har mange bedrifter og organisasjoner opplevd utfordringer med et svært anstrengt fraktmarked. Noen store bedrifter har måttet pause eller redusere produksjonen som følge av manglende deler, noe som fører til store ringvirkninger. Derfor er det også mange selskaper som har fått opp øynene for hvor viktig det faktisk er med forutsigbar tilgang på innsatsvarer og deler. Det er enda et argument for hvorfor lokal produksjon kan være et svært gunstig alternativ, og hvorfor det også kan lønne seg å etablere produksjonsvirksomhet i Nord-Norge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Bodoeposten.no