Lokalmat fra Lofoten i sentrum i Berlin

matmerk

– Hva har en pølse fra Tromsø, en tørrfisk fra Lofoten og en spekepølse fra Ringerike til felles? Jo, dette er lokalmat med høy kvalitet, basert på lokale råvarer og oppskrifter som gir verdiskaping i lokalsamfunnet fra produsenter med mot til å satse, sa landbruks- og matminister Bård Hoksrud da han delte ut tre Spesialitet-merker under åpningen av den norske standen på Grüne Woche i Berlin.

Fredag 18. januar åpnet landbruks- og matminister Bård Hoksrud Norges offiseielle stand på en av Europas største mat- og reiselivsmesser, Internationale Grüne Woche i Berlin.

Der viser Norge fram det beste vi kan tilby av lokalmat, lokal drikke og opplevelser. Alt for å imponere det tyske reiselivsmarkedet. Under åpningen ble Spesialitet-merker delt ut til fire utvalgte lokalmatprodukter fra tre stolte produsenter.

Aronpølse og Modnet Bacon fra Aron Mat i Tromsø:

– De fleste lokalmatprodusenter føler seg unike, og når man får stiftelsen Matmerk til å anerkjenne produkted med Spesialitet, da vokser vårt selvbilde og stolthet, sier Espen Aronsen fra Aron Mat.

Les også:  A-krimsenteret i Nordland advarer om «førjulsrushet»

Aronpølse er smaksatt med to produkter som tidligere har fått Spesialitet-merket; kokekraft fra lammerull og biter av honningglasert fenalår. Modnet Bacon er en bacon som er tørket /modnet i lang tid og har redusert vekten med minimum 35%.

– Aron Mat bruker en viktig ingrediens som ikke står på etiketten; tid. Tid til å modne frem den gode smaken, den rette konsistensen og få frem det spesielle. Og så må jeg jo bare legge til: Alt blir bedre med bacon og mye bedre med modnet bacon, sier en stolt Espen Aronsen.

Holy Baloney, økologisk spekepølse fra ASK Gård på Ringerike:

– Å finne frem i matvarejungelen er en stadig mer krevende øvelse. Som forbruker trenger du en guide som kan lose deg elegant gjennom hengemyren av gjennomsnittlige produkter, forbi rekken av ganske gode, og trygt ut i den andre enden av stien med det aller beste produktet. Spesialitet-merket har definitivt vært med på å åpne dører for oss i en tøff og krevende bransje, sier Kristoffer Evang fra ASK Gård.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

Holy baloney er en skikkelig håndtverkspølse og som lages på den gamle måten. Kjøtt, fett, pepper og hvitløk kvernes og stoppes ut i naturtarm. Så knytes den for hånd med hempetau og henges opp til tørk i 20-30 dager.

– Vi er stolte av å være eneste bedrift i Norge som produserer utelukkende økologisk spekemat, og mener mat skal være det den utgir seg for å være, avslutter Kristoffer Evang.

Tørrfisk Loin fra Ballstad, fra Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø:

– Spesialitetsmerket er svært viktig for oss. Det gir en anerkjennelse til først og fremst produktet vi har utviklet, men også til ansatte i bedriften og produksjonsmetodene. Spesialitet-merket åpner dører og gir oss mulighet til å nå ut til et større publikum. Vi er utrolig stolte over å motta en slik utmerkelse, sier Halvor Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk.

Les også:  Nå gjør mus og rotter skader for millionbeløp i Nordland

Tørrfisk Loin fra Ballstad er laget av skrei som er havfanget under lofotfisket og foredlet for hånd i Tromsø. Tørrfisken er klar til bruk, har en delikat konsistens og rik smak. Tørrfisk Loin fra Ballstad passer svært godt til grilling.

– Å få Spesialitet-merket på tørrfisk tror vi er viktig for alle som jobber i denne næringen. Dette produktet er også det første som både har Spesialitet og er produsert av tørrfisk som har Beskyttet geografisk betegnelse, nemlig Tørrfisk fra Lofoten. Det er vi utrolig stolte av, avslutter Halvor Hansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.