Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest flytter til Svolvær

musikk

I 2004 etablerte Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest seg med base i Nusfjord, vest i Lofoten. Den økte turismen gjorde dessverre øvingsforholdene uforutsigbare, og festivalen flyttet til Henningsvær i 2013. Etter nesten ti år er festivalen nå på flyttefot igjen. Fra sommeren 2023 blir Svolvær ny base for festivalen.

I nesten ti år har kammermusikere fra hele verden inntatt Henningsvær en uke i juli. Sentralt plassert i fiskeværet har Festiviteten vært festivalens hovedkvarter. I umiddelbar nærhet har også kirken og skolen vært brukt til prøver for både orkestre, kvartetter, og solister. Festivalens musikere har også vært innlosjert i hus og leiligheter som lokalbefolkningen velvillig har leid ut. Lokalbefolkningen har også stilt opp med utleie av hus og leiligheter som har skapt nærhet, både for festivalen og musikerne.

– Tiden i Henningsvær har vært perfekt for oss. Kombinasjonen av moderne fiskevær og sommerlig småby har bidratt til å gjøre festivalen unik. Vi har hatt «compact games» med Festiviteten som samlingsplass, skolen som øvingsplass, og kirken som konsertplass. Særlig for våre utenlandske musikere er et sted som Henningsvær noe de ikke opplever ellers, forteller daglig leder Knut Kirkesæther.

Å ha en kammermusikkfest i et lite fiskevær engasjerer også lokalbefolkningen. Det ryktes om naboer som har levert multebærsyltetøy til frokost, vasking og stryking av konsertklær, barnevakt, og guidede fiske- og fjellturer.

Les også:  MUSIKK: Anna Kajander ute med albumet "Al Dente"

– Dette kan bekreftes – og listen er enda lengre, smiler arrangementsansvarlig Christian Winther Farstad. Vi er veldig takknemlige for all «hjelp i nøden», men kanskje aller mest for varmen og hjelpsomheten vi og musikerne har blitt møtt med hver sommer. Dette var også en av årsakene til at vi valgte å plassere vårt ene Steinway-flygel i Henningsvær kirke. Vi håper dette har gitt noe tilbake, også de 51 ukene i året vi ikke har vært der.

Synlighet og samarbeid
I likhet med resten av kultursektoren har arrangøren noen utfordrende år å se tilbake på. I 2020 måtte festivalen avlyse to ganger, etterfulgt av en noe begrenset festival i 2021. Til tross for at det så lysere ut sommeren 2022, ble festivalen hardt rammet av streiken i SAS.

– Situasjonen gjør at vi må ta noen grep. Deriblant har vi besluttet å flytte festivalen til Svolvær. Som den største innfallsporten til Lofoten håper vi å gjøre oss enda mer synlig, samtidig som vi reduserer kostnader. I tillegg inngår vi nå et tettere samarbeid med både Thon Hotell og Lofoten Kulturhus, sier Winther Farstad.

Lofoten Kulturhus har vært samarbeidspartner og fast konsertarena siden 2009. I tillegg til konserter i storsalen, har kulturhuset bistått med system for billettsalg, markedsføring, og sceneteknisk utstyr. Nå er avtalen signert for et enda tettere samarbeid.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

– For Lofoten Kulturhus er dette svært positivt, forteller daglig leder Torunn Rørvik Wilhelmson. Siden kulturhuset åpnet i 2009 har vi samarbeidet med kammermusikkfesten. Vi er normalt uten aktivitet på sommeren, og har saler, møterom og kontorer klare når festivalen nå kommer til Svolvær. Vi ser også frem til flere konserter i huset. Dette er en vinn-vinn for oss begge.

Thon Hotell Lofoten har også tidligere vært involvert. I tillegg til servering under åpningskonserten, har hotellets kokker i flere år vært ansvarlige for måltidene på Festiviteten i Henningsvær. Hotellet ser nå frem til et enda tettere samarbeid.

– På hotellet har vi i mange år hatt tilreisende publikum boende. De siste årene har særlig grupper fra utlandet tatt seg opp, noe vi tror kommer til å fortsette. At festivalen nå skal inn i samme bygget tror jeg bare øker «festivalfølelsen» og stemningen hos oss, sier direktør Erik Taraldsen. I likhet med kulturhuset har også vi tomme konferanserom som nå blir øvingsrom. Vi gleder oss også til å lage spisesal og samlingsrom i hotellet toppetasje – et av byen kanskje mest imponerende rom.

Ny base betyr ikke ny festival
Samarbeidet med Kulturhuset og Thon Hotell gir økt fleksibilitet og forutsigbarhet til musikernes intense prøveplan under festivalen. I tillegg ligger Svolvær Kirke i umiddelbar nærhet, hvor festivalens andre Steinway & Sons er plassert. Men ifølge arrangørene medfører ikke dette endringer i programmeringen av festivalen.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

– Muligheten i Svolvær gjør det først og fremst enklere å planlegge og gjennomføre det som publikum ikke ser. Det betyr at hovedprogrammet vårt kommer til å være ganske likt som tidligere. Vi kommer fortsatt til å ha konserter i både Henningsvær og på Vestvågøy, konstaterer Knut Kirkesæther.

Grønnere festivaler
I forbindelse med sine støtteordninger følger Norsk Kulturråd opp hva konsert- og festivalarrangører gjør for å skape grønnere arrangementer. Det ryktes blant annet om festivaler som kun tilbyr togbilletter til sine artister og sykkelutleie for sitt publikum. Dette er også et aspekt i flyttingen til Svolvær.

– Selv om vi flytter til Svolvær, satser vi verken på tog eller sykkel fremover. Derimot har vi som ambisjon å redusere transportbehovet. I Svolvær har vi gangavstand til flere fasiliteter vi er avhengige av, som markedsmateriell, mat, og rekvisita. Vi kommer også nærmere både Hurtigruten og flyplassen. Med umiddelbar nærhet til Kulturhuset, Svolvær Kirke, og Lofotkatedralen blir også flere konserter mulig å gjennomføre med redusert transport. Vi syns naturligvis det er fint å spare både tid, penger og miljøet, avslutter Kirkesæther.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.