LO bryter lønnsforhandlingene med NHO

bedrift lønn avtale

– Det var ikke mulig å få framdrift i forhandlingene. Derfor må vi nå be riksmekleren om hjelp, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Etter fire dager med lønnsforhandlinger, brøt LO med NHO torsdag 30. mars. Nå har LO varslet plassoppsigelse for 185 000 medlemmer. 

– To år på rad har flertallet av arbeidstakere opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten deres. Når målet vårt er å utjevne forskjeller mellom folk og sikre at norske arbeidstakere får sin del av verdiskapingen, kan vi ikke sitte stille og se på at den trenden skal fortsette i år, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. 

Les også:  Nesten 150 nordlandsbedrifter stiftet i ekspressfart – Kan vinne pris

– Det er skuffende at NHO ikke ville komme arbeidstakerne i møte. Derfor må vi nå be om hjelp fra Riksmekleren i håp om å komme til enighet der, legger hun til. 

LOs hovedkrav er å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen og økt kjøpekraft, prioritere likelønn og motvirke lavlønn. 

– Norske arbeidstakere har tatt ansvar gjennom flere utfordrende år for norsk arbeidsliv, med pandemi og høy prisvekst. Mange bedrifter går nå veldig godt og overskuddene er høye. Da mener vi det er en selvfølge at også arbeidstakerne skal ha sin del av denne verdiskapingen, sier LO-lederen. 

Les også:  Nesten 150 nordlandsbedrifter stiftet i ekspressfart – Kan vinne pris

Hessen Følsvik legger til at for LO er det viktig å sikre at lønningene følger prisveksten og at ikke stadig mer går til eierne, som har vært tilfellet i deler av næringslivet.  

LO og NHO møtes til mekling hos Riksmekleren 14. april med forhandlingsfrist midnatt 15. april. Hvis man ikke kommer til enighet her, blir det streik fra arbeidsdagens begynnelse 16. april. Omfanget av en eventuell streik meldes til Riksmekleren og NHO tirsdag 11. april. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.