Havbruksnæringen har hatt en voldsom utvikling og vekst, og er i dag en bærebjelke i mange av kystsamfunnene våre. Med veksten har det også kommet utfordringer, særlig knyttet til miljø, fiskehelse og velferd.
Av: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).
Vi er nødt til å erkjenne at dagens reguleringer ikke gir tilstrekkelig insentiver for bærekraftig drift. Når jeg sier bærekraftig drift mener jeg at vi må ha en næring som skaper verdier for Norge, med god dyrevelferd, lav dødelighet og akseptabel miljøpåvirkning. Det er bakgrunnen for at regjeringen legger frem en ny stortingsmelding om havbruk til våren.
Mitt mål er å presentere et mer effektivt og helhetlig forvaltningssystem, som sikrer størst mulig verdiskaping, og som gir havbrukspolitikken en klar og tydelig retning for fremtiden.
Jeg mener det er et viktig prinsipp at havbruksnæringen skal reguleres ut ifra næringens påvirkning på miljøet, fiskehelse og -velferd. Havbruksutvalget påpekte i sin rapport, som kom i fjor, at det er langt viktigere hvordan fisken produseres, enn hvor mye som produseres, og at dagens reguleringer ikke gir oppdretterne nok insentiver til verken å forbedre miljøtilstanden eller dyrevelferden. Dette ønsker jeg å følge opp.
Videre mente Havbruksutvalget at myndighetene burde tenke mer over hvilke virkemidler som er mest effektive for å regulere det vi ønsker å regulere. Vi må med andre ord finne, og ta i bruk virkemidler som treffer dagens utfordringer bedre.
Jeg har et klart ønske om å styrke insentivene for å drive mer bærekraftig. De som reduserer sine miljøutslipp, bør kunne øke produksjonen. I tillegg, mener jeg tiden er inne for å vurdere om det også bør settes en pris på miljøpåvirkning og dårlig dyrevelferd. Min hensikt er ikke å øke næringens totale innbetalinger til staten, men gjøre det lønnsomt å drifte bærekraftig, og å gjøre mest, der utfordringene er størst.
Havbruksnæringen er viktig for Norge. Den er ikke bare viktig for norsk matproduksjon og aktivitet langs kysten, men også for verdens stadig økende behov for mat. FN anslår at vi må øke matproduksjonen med 70 prosent innen 2050 for å sikre nok mat til en voksende befolkning. Samtidig blir det stadig mer konkurranse om dyrkbar jord.
Jeg mener vi må produsere mer mat i havet, men matproduksjonen, den må skje på en bærekraftig måte.