LESERINNLEGG: Senterpartiet følger MDG i miljøpolitikken

Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Sp-leder Vedum gikk nylig ut mot Oslo-byrådets forbud mot Dieselbiler i Oslo fra 2023. Samtidig ønsker partiet nå å forby salg av bensin- og dieselbiler innen bare fire år.

Av Bård Hoksrud, stortingsrepresentant, FrP

Sp ønsker ikke bare å forby salg av privatbiler fra 2025, men også varebiler med diesel- eller bensinmotor. Denne uken stemte Sp mot FrPs forslag der FrP ber regjeringen legge til rette for fortsatt salg av bensin- og dieselbiler i det norske markedet også etter 2025.»

I sitt nye program skriver Sp at «alle nye personbiler og lette varebiler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler.» Et forslag om å begrense dette til 3/4 av nye biler ble stemt ned på Sps landsmøte, noe som underbygger at SP faktisk ønsker et forbud.

Les også:  Gjenvinningsgigant kjøper seg inn i bodøselskapet Nofir

Dette vil nok overaske mange velgere, for Senterpartiet har gått langt for å unngå å snakke om sin egen klimapolitikk. Dessverre er faktum at Sps nye programforslag inneholder mye radikal klimapolitikk som kunne vært hentet rett fra MDG.

Sp ønsker å «elektrifisere» sokkelen, noe som innebærer at oljeplattformer skal drives av strøm istedenfor selvprodusert gass. Gassen sendes i stedet til utlandet for å brennes, og enorme mengder norsk strøm vil brukes på et rent symboltiltak.   Norwea anslår at elektrifisering av sokkelen vil kreve 15 milliarder kilowattimer strøm – eller årsforbruket til minst 750 000 norske husstander. Å tro at dette ikke vil øke strømprisen, er i beste fall naivt. Sp-leder Vedum vil løse dette med å bygge flere og ekstremt dyre vindmøller til havs – det tror ikke FrP er løsningen.

Les også:  Ser fram til å møtes

Sist Sp satt i regjering, brukte de 7,2 milliarder kroner på å bygge et anlegge for Co2-rensing på Mongstad. Anlegget for fullskala Co2-rensing ble skrotet i 2013, og var en fiasko. Nå har Sp programfestet ikke bare et, men to nye tilsvarende milliardprosjekter innen 2025. FrP er dessverre det eneste partiet på Stortinget som er imot å bruke enorme mengder skattekroner på denne typen symbolpolitikk.

Les også:  Vil ha ekstra midler til rassikring av fylkesvegene

Sp har akseptert stadig flere av MDG og SVs premisser for klimapolitikken, og ønsker nå å forby oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette er potensielle industrieventyr som kunne skapt store mengder arbeidsplasser i Nord.

Bortsett fra at Sp står fast på en liberal innvandringspolitikk og nå nærmer seg MDG i klimapolitikken, kunne vi funnet sammen i mange andre saker. Dessverre avviser Sp alle invitasjoner til samarbeid med FrP og borgerlig side. Det er synd, for et klimasamarbeid mellom Sp, MDG, Sp og Ap vil skade økonomien og gjøre hverdagen langt vanskeligere for folk flest.

Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.