LESERINNLEGG: Senterpartiet best på forsvar og sikkerhet!

f-35

Store deler av landet blir berørt når NATO-øvelsen Trident Juncture igangsettes denne måneden. Det er en både omfattende og viktig øvelse for både Norge og dets allierte. Over 40 000 militære personell vil være involvert – og allikevel blir antallet lite opp i mot megaøvelsen i øst forrige måned som hadde over syv ganger så store styrker. Der i gården drilles det på storkonflikt.

Men la oss se litt på vårt eget militærvesen av 2018. Når man har fulgt norsk forsvarspolitikk de siste 25 årene så er det rett og slett bedrøvelige greier. Det er gjennomsyret av rasering, feilinvesteringer, naivitet og veldig dårlig politiske vedtak – fra A til Å.

Militære avdelinger i hopetall er forsvunnet – hvor flere med spisskompetanse på hvert sitt felt – og det gjelder alle fire forsvarsgrener, men særlig innenfor Hæren og HV. Det er ikke svada fra undertegnede å hevde at den norske hæren kun er i stand til å forsvare en norsk kommune (nei, ikke et fylke altså).

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

En stakket stund så det lovende ut for vår marine – med topp moderne fregatter. Men så hadde noen glemt hvor dyre de nye kampflyene ville koste, så dermed ligger de fleste til kai ved Haakonsvern i Bergen. Flere er brukt til reservedeler.

F-35-flyene styrker selvsagt vårt flyvåpen betraktelig – allikevel er det her som på andre områder noe halvhjertet og planløst over det hele. Regjeringen Solberg med FrP har blant annet ikke tatt seg råd til å sørge for moderne hangarer for flyene – de skal i flere år stå i plasthaller.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Solberg & Co. er så useriøse at de mener tre ynkelige helikoptre er nok til Hæren i Nord-Norge. Samtidig er politikerne villige til å bruke svimlende summer på å leie (!) sivile helikoptre – når det blir strengt nødvendig. Altså forsvinner øvelses-momentene.

Stridsvogner har Norge knapt igjen – og de få som fremdeles ruller må vare i mange år til da Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ikke kan love nye vogner før tidligst i 2025. Er det noe vi ikke skal tro på så er det når politikere går ut og lover gull og grønne skoger!

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Det russiske forsvaret er i dag i meget bra stand – og de har både soldater og utstyr nok til å føre høyintensitetskrig – noe Norge (med støtte fra NATO selvsagt) også en gang kunne.

Ser man separat på hva de enkelte politiske partiene har som mål for vår forsvars- og sikkerhetspolitikk, så vil jeg hevde at Senterpartiet er best i klassen.

Partiet har hele tiden vært krystallklare på at jagerfly-investeringene ikke skal gå på bekostning av bevilgningene til de andre forsvarsgrenene. I tillegg har partiet alltid stått i bresjen for et sterkt HV – ikke bare i nord, men i hele landet.

John Glenn Robertsen
Samfunnsdebattant og Venn av Forsvaret.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.