LESERINNLEGG: Pasientene skal ikke lide for å bygge sykehus

helse

Sykehusutvalget la mandag frem sin utredning om styring og finansiering i sykehusene. De foreslår blant annet å redusere kravene til egenkapital for å få investeringslån til å bygge nye sykehus.

Av: Bård Hoksrud, stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson.

Med dagens finansieringsmodell for bygging av nye sykehus, er sykehusene nødt til å spare inn på pasientbehandling i årevis for å få nok egenkapital til å bygge nye sykehus. I årene etter må man kutte i pasientbehandlingen for å betjene investeringslån og renter. Det er fint at sykehusutvalget sier at egenkapitalkravene må lettes opp, men de tar ikke tak i hovedutfordringen. Nemlig at pasientene må lide for å bygge helt nødvendige sykehus. 

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

I Drammen ser vi konsekvensene av dagens finansieringsmodell. Drammen sykehus kostet allerede mange milliarder, og allerede er det kommet en budsjettsprekk i milliardklassen. Siden man med dagens finansieringsmodell ikke skiller drift og investeringer, må penger som skulle gått til pasientbehandling, heller gå til å betale budsjettsprekken. Det sier seg selv at dagens modell ikke holder vann. 

Et annet eksempel på konsekvensene av dagens finansieringsmodell ser vi på sykehuset på Kalnes. Allerede ved åpning var sykehuset av for lav kapasitet. Tre år etter åpning måtte enkeltrommene gjøres om til dobbeltrom. Grunnen er så enkel at man bygger sykehus etter hvor langt egenkapitalen strekker til – ikke etter hvilke behov som finnes. Det er både firkantet og lite fornuftig. 

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Mange av utfordringene vi ser i sykehusbyggingen i dag, så vi i veiutbyggingen for 10 år siden. Det ble byge lite, tregt og dyrt. Fremskrittspartiet fikk derimot gjennomslag for å etablere et veiutbyggingsselskap, Nye Veier AS, som gjorde det mulig med langsiktig planlegging og finansiering. Nye Veier AS har vært en suksess, og bygger veier både billigere og bedre. Det samme bør etableres i sykehusutbyggingen, der selskapet får ansvar for å bygge de sykehusene som trengs, med egne midler. Det vil gi mer sykehus for pengene, og ikke minst sørger det for at penger til drift og investeringer blir adskilt. 

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Fremskrittspartiet har nylig fremmet forslag i Stortinget om å etablere et eget utbyggingsselskap for sykehusbygg, etter samme modell som Nye Veier. Det er på høy tid at vi endrer hvordan vi bygger sykehus i landet, til det beste for pasientene. Jeg håper de andre partiene vil være med oss på å skape en enda bedre helsesektor. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.