Klassekampen hadde fredag 4. juni en nyhetsartikkel som i praksis bare var et profileringsintervju for Ap’s Espen Barth Eide. Artikkelens budskap var å fremme Parisavtalen og det var direkte uklart om det var Klassekampen selv som ville reklamere for Parisavtalen og anti-CO2 politikk eller om det bare var temaet i gratisreklamen for Ap?
Av Reinert Skadsem, medlem Demokratene Oslo
Men hva er Parisavtalen? Den skal ved reduksjon av menneskeskapte CO2 utslipp begrense en teoretisk oppvarming forårsaket av økt CO2 konsentrasjon i atmosfæren til 1,5°C. Det vil si at man teoretisk skal sørge for at man ikke øker konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren fra ca. 0,41 promille til et sted mellom 0,41 promille og 0,45 promille der de menneskelige utslipp utgjør ca. 5% av totale årlige utslipp.
En problemstilling som jeg tidligere har spurt blant MDG om som jeg ikke har fått svar på (offisiell politikk til MDG er å ikke debattere med folk de er uenige i) men som kanskje Espen Barth Eide eller Klassekampen selv kan gi meg to enkle svar på angående Parisavtalen som de sverger til er følgende:
Når Parisavtalen ble vedtatt, bidro India og Kina alene for ca. 35% av alle lands utslipp. Samtidig som Kina vil nå sin topp i 2030 med ca. 80% økning til da. Noe som fortsatt gjelder. Og alle land som deltar i Parisavtalen setter opp sine egne mål uten forpliktelser med konsekvenser.
Hvordan er da Parisavtalen en avtale for reduserte menneskeskapte CO2 utslipp? Hvor mye konsentrasjon av CO2 i atmosfæren kan det maks være for å opprettholde maks 1,5°C global oppvarming?