Helt siden jeg som 17-åring var utvekslingsstudent i USA, har jeg vært fascinert av landet «over there». Aldri har vi sett en mer ensidig dekning av et amerikansk presidentvalg fra norsk presse, enn den som nylig er avsluttet.
Av: Marius Rekerås, menneskerettsjurist.
Man kan trygt si at norsk presse gikk på et dundrende nederlag. Utviklingen i USA er på mange måter lik den vi ser i Norge: Elitens korrupsjon blomster som aldri før og den nye adelen, tilkarringseliten, sørger for seg og sine og blåser i hvordan vanlige folk har det.
Møt den tidligere kampsportutøveren, Misrad, og servitøren Ivelyn. Deres historier forteller mye om virkeligheten for hundrevis av millioner amerikanere.
Ivelyn, jobber på en av de mange restaurantkjedene i USA. For å kunne forsørge seg og sine to gutter må hun, i tillegg til servtørjobben, ha to jobber til.
Jeg spurte hva hun drømte om, og hun svarte: «Jeg ønsker meg bare litt færre bekymringer for meg og mine gutter».
Misrad, opprinnelig fra Montenegro, har vært toppidrettsutøver, men ble nylig rammet av et slag som gjør at han er delvis lam på venstre side. Han mistenker selv at vaksinen han tok for tre år siden, er årsaken. Hvorfor skulle ellers en topptrent mann bli rammet så plutselig?
Heldigvis hadde han medisinsk forsikring, men nå som han ikke lengre er arbeidsfør ser heller ikke han lyst på fremtiden.
Samtidig kunne de fortelle meg at den tidligere presidenten for Demokratene, Barack Obama, og hans kone visstnok sitter på en formue på rundt 250 millioner dollar eller nærmere 3 milliarder kroner.
For Demokratene er det nye elitepartiet i USA og de gir blaffen i hvordan hundrevis av millioner med amerikanere sliter med å få hverdagene til å gå opp.
Men dette vil ikke norske medier fortelle deg, der de hadde tidenes smiskekampanje med Demokratenes presidentkandidat, Kamala Harris.
Og glem heller ikke at norske myndigheter, med Arbeiderpartiet i spissen, har kastet vekk en drøy milliard til Clinton-stiftelsen. Drøye 30 millioner av dem gikk til datterens bryllup.
Vi trenger nye koster i Norge også, før det er for sent.