LESERINNLEGG: Gratulerer Narvik!

nfk

Det historiske vedtaket om et VM i alpint i 2029 til Narvik er lagt merke til; i hele Norge og i det internasjonale skimiljøet.

Av: Elin Dahlseng Eide, gruppeleder for Nordland Arbeiderparti.

Ski-Norge jubler, Nord-Norge jubler, og i Narvik er åtte års tålmodig arbeid kronet med ei historisk VM-tildeling. Helt fantastisk.

Det er rett som det sies, det er nå arbeidet begynner. Det tror jeg at Narvik-miljøet er seg bevisst.

En avgjørende milepæl er likevel nådd, og jeg gratulerer hjerteligst.
Jeg tar meg den frihet å liste opp det jeg tror er noen av Narviks suksess-kriterier i denne saken så langt:

  • Det er et helt lag som står bakom. Bak dyktige lobbyister, ledere og lokale politikere har det stått kvinner og menn fra hele landet med ulik kompetanse og ulike roller. Da jeg så bildene fra FIS-kongressen i Reykjavik, slo det meg. Hele Nord-Norge og hele Norge er tatt i bruk.
  • Tålmodighet er en dyd. Det er jobbet langsiktig, med faglig dokumentasjon, nettverksbygging, finansiering og lobby. Først for å bli nasjonal kandidat, og dernest i to runder internasjonalt.
  • Vi politikere, regionalt og nasjonalt, er holdt i loopen hele tida. Vi er jevnlig orientert på møter i Tromsø, Bodø, Oslo osv. Det er ikke bare rett fram for et prosjekt som dette, og det teller positivt at myndigheter på alle nivå i vet status, spesielt når det er oppoverbakke.
  • Man har tidlig erkjent at prosjekt som dette må løftes av flere i lag, en dugnad der nordnorsk næringsliv, banker, kommuner og fylkeskommune med flere bidrar.
  • Ringvirkninger er vektlagt. Et VM har stor betydning for reiselivet i nord, ja! Men også for attraktivitet og bolyst, og i dette tilfelle i tillegg for videregående skole som i Narvik har idretts- og alpinlinje. En ringvirkningsanalyse beskriver milliardeffekt for regionen, gitt at vi gjør mye rett.
  • Ingenting kommer av seg selv. Laget Alpin-VM-2029 har bare ikke bedt om pengegaver. De har lenge jobbet hardt selv – og har overfor fylkes- og statlige myndigheter bedt om bidrag for å utløse samfunnsnyttig vekst og positiv utvikling. 
  • Entusiastene har bedrevet «story-telling». Erik Plener, Knut-Eirik Dybdal, ordfører Rune Edvardsen og mange andre har holdt foredrag land og strand rundt. Om Narvikfjellets naturgitte fortrinn, om den kompakte VM-byen, om toppalpinisters kjærlighet til bakkene, og om et avgjørende nordnorsk samarbeid, samt nært samarbeid med Norges Skiforbund og den til enhver tids sittende Regjering.
  • Den internasjonale lobbyeringen er toppet med idrettskjendiser – og virker systematisk og grundig gjennomført. 
Les også:  3 millioner ekstra til Nordlandsmuseet i Bodø

Alt dette er ressurskrevende. Men altså fullt mulig med lagarbeid, felles løft og tålmodighet, kall det gjerne en langsiktig dugnad.

Vi kan alle  la oss inspirere av dette. Det er mye jobb fremover, men dette kan virkelig bidra til et løft for by og  region av de sjeldne. Dette gjør godt for nordnorsk stolthet! 

Gratulerer, Narvik!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.