LESERINNLEGG: FrP og laksebaronene

laks

Det er rørende å lese Stortingsrepresentant Helge André Njåstad i FrP sin omsorg for noen av landets aller rikeste i Bodøposten.

Av: Geir Jørgensen, Stortingsrepresentant for Rødt.

Det kan virke som FrPs største problem med statsbudsjettet er at laksebaronene, som har tjent superprofitt på oppdrett i felleskapets fjorder, endelig skal betale skatt for bruken av våre hav. FrP viser da nok en gang, at akkurat som da de satt i regjering, så er de mest opptatt av lavere skatter for landets aller rikeste.

Det Njåstad selvsagt unnlater å nevne i sitt innlegg, er at han selv eier aksjer for mer enn hundre tusen kroner i Norges største oppdrettsselskaper. Han har personlig alt å vinne på å kjempe for laksebaronenes formuer. Rødt mener denne interessekonflikten er så åpenbar at han bare burde holde kjeft i debatten. Når han ikke gjør det, kan han ikke få bli uimotsagt.

Les også:  Betydelige helseplager blant beboere nær vindpark

Grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen kommer på overtid. Profitten i næringen har siden 2007 vært omtrent syv ganger så høy som profitten i olje og gass. Ser man på bladet kapitals liste over Norges 400 rikeste milliardærer, så er det ikke langt unna at hver tiende på lista kommer fra oppdrettsnæringa. Grunnrenteskatten, som er nettopp en skatt tiltenkt superprofitt bygget på fellesskapets ressurser, er som skapt for oppdrettsnæringa. 

Dette er ikke første gang det har vært snakk om en grunnrenteskatt på oppdrett. Lignende forslag har tidligere blitt nedkjempet av sterk lobbyvirksomhet fra bransjen selv. Vi ser det samme nå. Selskapene truer med å stanse investeringer og flytte ut produksjonen. Og ordførere i kystkommuner stemmer i denne klagesangen, og med det slår de ring rundt landets aller rikeste. Det er det ingen grunn til: kommunenes innbyggere trenger denne skatten for bedre velferd, mens de aller rikeste har til salt i maten også etter at skatten er betalt.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Nå er det viktig at politikerne ikke faller for laksebaronenes tomme trusler. De vil selvsagt gjøre hva de kan for å maksimere sin allerede skyhøye profitt, men de kan ikke flytte fjordene ut av Norge. Det er tomme trusler. Dette er ikke noe distriktsopprør, det er noen av de aller rikeste i Norge som kjemper med nebb og klør for å beholde sin superprofitt. Laksebaronskatten slukker ikke lysene i vinduene langs kysten, men sikrer at noen a Norges aller rikeste betaler sin rettferdig skjerv til fellesskapet.

Les også:  LESERINNLEGG: Besøksbidrag til glede for turister og lokalbefolkning

Rødt skal denne høsten kjempe mot statsbudsjettets usosiale kutt, vi skal kjempe mot kutt i dagpenger for arbeidsledige, for at barnetrygden også økes akkurat som prisene øker og for mer penger til kommunene og fylkeskommunene. Så får Njåstad og FrP fortsette sin rørende kamp for landets aller mest privilegerte.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.