Lenker er mest effektivt for å lure oss

tjen penger online

Lenker i e-poster trykkes på av mange, viser nye phishing-testresultater. – Dette er en effektiv metode som utnyttes av svindlere, og metoden har blitt mer effektiv etter Covid, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa.

Hvert kvartal undersøker det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4 titusenvis av simulerte phishing-e-poster over hele verden. De har nå analysert hvilke simulerte svindelforsøk flest ble lurt av i tredje kvartal 2022.

Analysen viser et skifte bort fra bruken av personlig relaterte phishing-e-poster, som for eksempel utgir seg for å komme fra sosiale medier, over til bruk av mer bedriftsrelaterte e-poster. 40 prosent av e-post-emnene i phishing-testene i tredje kvartal er relatert til HR.

– Vi ser at den mest effektive angrepsmetoden er å inkludere lenker i teksten i e-posten. I våre tester var det i over 60 prosent av tilfellene en lenke som ble klikket på, som potensielt kunne vært farlig, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i KnowBe4.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Covid-19 fikk fart på digitaliseringen i mange bransjer. Mange jobber nå mer på nett og fra andre steder enn kontoret, og er avhengig av ulike typer programmer for å kommunisere med både kollegaer, kunder og leverandører.

– Som følge av dette har mange blitt mer tilbøyelige til å klikke på og laste ned programmer. Vi har for eksempel blitt vant til at noen bruker Teams, andre Zoom, mens noen kan be oss koble oss på andre kommunikasjonsverktøy. Dette vet svindlere å utnytte og det er derfor viktig å tenke deg om før du laster ned et program, hvis noen ber deg om det, sier sikkerhetseksperten.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Hvis du jobber i en stor organisasjon og for eksempel får en e-post som ser ut til å komme fra HR om at du skal ta i bruk et nytt program, så ring til HR og spør om dette stemmer, før du laster det ned, råder Wieringa. 

I tillegg til bruken av phishing-lenker, ser KnowBe4 i sin analyse at også domeneforfalskning og PDF-vedlegg er metoder som mange lures av i phishing-testene. Nesten 30 prosent av e-postene som ble åpnet hadde forfalsket et domene, og fem prosent inneholdt PDF-vedlegg. Domeneforfalskning går ut på å forfalske et selskaps domene, for eksempel selskapet som mottakeren jobber i, og PDF-vedlegg kan inneholde skadelige innhold.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

– Selv om rapporten vår viser at vi i betydelig større grad blir lurt til å trykke på lenker, enn til å åpne PDF-vedlegg, er det viktig å være klar over hvilken risiko vedlegg kan utgjøre. Mange vet at Excel- og Word-filer kan inneholde ondsinnede makroer, og det kan også PDF-vedlegg. Det er derfor viktig å stoppe opp og tenke deg om før du åpner et PDF-vedlegg, på samme måte som du bør stoppe opp og tenke deg om før du trykker på en lenke, sier Wieringa.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.