Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester hyller Ketil Hvoslef med nytt album

musikk

Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester hyller den mest særpregede norske orkesterkomponisten i moderne tid med et storslått album på tampen av året Ketil Hvoslef fyller 80. Det er en vital jubilant som møter publikum på denne utgivelsen med tre store orkesterverk – der klaverkonserten inntar en helt spesiell plass.

Det er ikke tilfeldig at kanskje tidenes fremste norske utøver Leif Ove Andsnes er solist i klaverkonserten, eller at dirigentfenomenet Eivind Gullberg Jensen bestilte ‘Ein Traumspiel’ fra nettopp Ketil Hvoslef. Hvoslef har en helt sentral posisjon i det norske musikkliv i dag, og ble i 2018 utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden for sin innsats for norsk samtidsmusikk.

Les også:  Hvordan få Hulu i Norge

Klaverkonsert · Ein Traumspiel · Barabbas – opera uten sangere
Om Andsnes som solist sier komponisten:

– Han er så klar og spiller så presist. Og min musikk er avhengig av ekstrem presisjon. Det er nesten manisk – og det kan jeg ikke gjøre noe med. Derfor kunne jeg aldri fått noen betre enn ham til å spille det!

Da Eivind Gullberg Jensen skulle lede sin første konsert som sjefdirigent for Norddeutsche Rundfunk Sinfonieorchester i Hannover i 2009 bestilte han et nytt verk av Ketil Hvoslef – for å «ta med noe hjemmefra». Resultatet ble orkesterverket Ein Traumspiel, som er basert på August Strindbergs poetiske drama. Stein Winge satt opp Ghelderodes skuespill Barabbas i Oslo i 1981, og Hvoslef komponerte musikk til forestillingen. Tematikken førte Hvoslef videre i operaen med samme navn, og så til slutt i orkesterverket Barabbas – opera uten sangere, der utdrag fra operalibrettoen vises på tekstmaskin over orkesteret ettersom handlingen i verket skrider frem.

Les også:  MUSIKK: Bel Canto ute med låta "Grass Mint Crisp"

Hvoslef har gjennom hele sin komponistkarriere hatt et tett forhold til Bergen Filharmoniske Orkester, som har urframført og bestilt en rekke av hans verk.

Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester
Leif Ove Andsnes hylles over hele verden for sine interpretasjoner og eminente teknikk. Han opptrer i verdens viktigste konsertsaler – både alene og som solist med de fremste orkestre, samtidig som han bygger en anerkjent og svært rikholdig diskografi.

Les også:  MUSIKK: Richard Hawley slipper låta "Two For His Heels"

Bergen Filharmoniske Orkester har status som nasjonalorkester og nyter stor internasjonal anseelse takket være turneer, innspillinger, strømmetjenesten Bergenphilive og internasjonale bestillingsverk. På denne innspillingen ledes de av sjefdirigent Edward Gardner, samt Juanjo Mena og Eivind Gullberg Jensen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.