Lagmannsretten frifinner Andrey Yakunin – Mener Regjeringen har gått utover sine fullmakter

elden advokatfirma

Hålogoaland lagmannsrett har opprettholdt frifinnelsen av Andrey Yakunin. – Lagmannsretten fastslår at sanksjonsforskriften ikke er ment å ramme turisters bruk av hobbydroner på norsk jord, sier Yakunins forsvarer advokat John Christian Elden i Elden Advokatfirma.

– Yakunin er nå frifunnet i to rettsinstanser etter at han satt nesten 2 måneder i varetekt for å ha brukt hobbydronen på ferieturen sin rundt Svalbard i fjor sommer. Forhåpentligvis tar påtalemyndigheten nå til fornuften og aksepterer dommen, sier advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, som forsvarte Yakunin sammen med advokat John Christian Elden.

Les også:  Mange trafikkulykker har årsak i bilens berøringsskjerm

I sin dom finner lagmannsretten at sanksjonsforskriften ikke innebærer et forbud mot bruk av hobbydroner til fritidsformål, og at Regjeringen i dette tilfellet har gått ut over de fullmakter de har fått fra Stortinget.

– I en rekke saker, ikke bare Andrey Yakunin sin sak, er uskyldige turister satt i fengsel fordi Regjeringen ikke har forstått mandatet sitt fra Stortinget. Det er oppsiktsvekkende at ikke påtalemyndigheten selv har innsett dette for lenge siden, fortsetter advokat John Christian Elden.

Les også:  Italia stopper 5G grunnet strålefare

Andrey Yakunin er svært fornøyd med lagmannsrettens avgjørelse.

– Jeg er svært glad for at rettssikkerheten og fornuften seiret også i lagmannsretten. Fra første dag har jeg hevdet at det ikke er straffbart for en britisk mann å fly en hobbydrone på Svalbard. Jeg håper at lagmannsrettens forkastelse av påtalemyndighetens anke vil sette et endelig punktum for denne historien, sier Andrey Yakunin. 

Les også:  60 millioner kroner til forskning på kvinnehelse

Etter tre og en halv måned med rettsprosesser, 6 uker i varetektsfengsel og flere frifinnelser i ulike rettsinstanser er mitt syn bekreftet; det er ikke straffbart for noen å fly en hobbydrone i Norge, avslutter Andrey Yakunin. 

Yakunin vil avvente påtalemyndighetens vurdering av en eventuell anke før han vurdere hvilket eventuelt etterspill denne saken bør få for norske myndigheter.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.