Ladekø i påsken

naf

I påsken i fjor kom det et nyord inn i språket; ladekø. Elbilister på sterkt trafikkerte ladeplasser måtte stå lenge og vente for å fylle opp batteriet.

– Det er ingen grunn til å tro at det blir bedre denne påsken, snarere tvert imot, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Siden påsken i fjor har det kommet over 70 000 nye elbiler på veiene. Men lademulighetene har bare blitt litt bedre. Noen hundre hurtigladere har blitt bygd de siste 12 månedene.

– Før planla man kjøreturen for å unngå kø på veien. Med elbil må man også planlegge for å unngå kø på ladestasjonen, sier Ryste.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Vi kan alle hjelpe til med at dette går så smidig som mulig. Start alltid turen hjemmefra med fullt batteri. Må du lade underveis kan det lønne seg å kjøre på andre tidspunkter enn alle andre. Da slipper du kø både på veien og ladestasjonen.

– Når du lader og det er mange andre som skal det samme, er det viktig å ikke la bilen stå til lading unødig lenge. Det er viktig å ta hensyn til hverandre på ladestasjonen, oppfordrer Ryste.

Elbilsalget i Norge øker kraftig år for år. Folk gjør som politikerne ønsker, nemlig å gå over fra bensin og diesel til strøm. Nå må de samme politikerne sørge for at det blir trygt og forutsigbart å bruke elbil.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

– Vi kan ikke ha en situasjon der folk opplever ladekø ofte. Da vil ikke folk bruke elbil, mener Camilla Ryste. – Det er helt avgjørende at folk får lade raskt og lettvint underveis. Da må vi ha nok ladere og de må fungere, fortsetter hun.

I en fersk rapport viser NAF at behovet for hurtiglading er stort. Bare i år må det bygges ut 1400 ladepunkter rundt om i landet. I løpet av de neste seks til syv årene må 5000 ladepunkter være bygd og klare for over en million elbiler. I tillegg til alle disse ladepunktene må laderne bli kraftigere. Nye elbiler har store batteripakker, og da må hurtigladeren gi mer strøm enn i dag så ladingen ikke tar for lang tid.

Les også:  Datingekspertens råd: Ikke dra på første date på valentinsdagen!

– Om få år krever folk at de skal slippe å stå i kø ved ladestasjonen og ladingen må ikke ta mer tid enn nødvendig. Så det nytter ikke å hvile på laurbærene av elbilsuksessen. Det er bare å brette opp ermene og bygge ladere, avslutter Camilla Ryste.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.