La ikke påsketuren ende i tragedie

tryg

Påsken er høysesong for kuttskader på hunder, og hvert år blir mange firbeinte turkamerater skadet på skitur. Skader skjer ofte på grunn av fjellski med stålkanter, og er noen ganger svært alvorlige.

– Vi ser hvert eneste år tilfeller med hunder som er skadet i skisporet. Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden, og den hyppigste skaden er kutting av akillessenen. Dette er en alvorlig skade som krever langvarig rekonvalesens, og høy grad av kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadete beinet, sier Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen, tilknyttet Tryg Forsikring.

Mange eiere har forsikret hunden sin, og forsikringsbransjen merker også ekstra pågang i påsketiden.

– Skademeldinger hvor hunder har skadet seg i skiløypene er en gjenganger i påsken. Fjellski med stålkanter er ofte synderen når det kommer til kuttskader. Vi oppfordrer hundeeiere til å lære seg førstehjelp, og ha med nødvendig førstehjelpsutstyr når den firbeinte vennen er med på skituren, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Dyresykehuset og veterinær Kvinge har førstehånds kjennskap til hvor stor skade ulykker i skiløypa kan medføre for hunder. Og det er ikke bare ski med skarpe kanter som utgjør en risiko.

– Vi ser også stikkskader fra stav. Dette er oftest inn til brysthule eller bukhule som alltid er alvorlig. Andre skader er kuttskader på lemmer fra skaresnø. Frostskader ser jeg lite av, men jeg har hørt fra kollegaer som ser dette hyppigere. Særlig utsatte er pung på hannhunder og jur på tisper, sier Kvinge.

Planlegger du å ta hunden med på skitur bør du bruke fjellski uten stålkanter, eventuelt fjellski med stålkant kun på midten av skiene. Et annet alternativ er å få slipt ned stålkantene på skiene.

Les også:  50 år med tekst under korken!

– Skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner. Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt, sier den erfarne veterinæren.

Han anbefaler alle hundeeiere å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks i tursekken i påskeferien.

– Har ulykken skjedd og du er usikker eller ser at hunden blør kraftig, bør du uansett ta kontakt med veterinær så snart det lar seg gjøre, sier han.

Skulle ulykken være ute kan det bli kostbart å behandle en skadet hund. Er det akutt og utenfor åpningstid er det ikke uvanlig at behandlinger koster fra 15.000 kroner og oppover.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Utgifter til veterinær er svært varierende for forskjellige skader, men også om behandling skjer på hverdag i åpningstid eller på veterinærvakt. Ved alvorlige tilfeller kan beløpet komme opp mot 50 til 75.000 kroner. Derfor anbefaler jeg alle hundeeiere å forsikre dyrene sine, sier Kvinge.

– En god hundeforsikring dekker selvsagt undersøkelse og behandling hos veterinær hvis den får kuttskader i skiløypa. Vår hundeforsikring er anbefalt av Norsk familieøkonomi, og blant de beste på markedet, sier Brandeggen, som oppfordrer til å ha hunden i bånd i skiløypene.

– Da er det også mindre risiko for at hunden blir påkjørt av enten andre skikjørere eller pulker.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.