Kronprins Haakon er i mål

uit

Formidlingsekspedisjonen over Grønland har nådd første mål, som var å krysse Grønlandsisen, fra vest til øst. Her avslutter Kronprins Haakon ferden, mens de andre deltakerne padler videre på østkysten fra Daneborg til Antarctichavn.

Ekspedisjonen har siden starten ved Ilulissat fredag 20. mai seilt 1200 kilometer med kite. Deltakerne har vært oppe i en høyde på nesten 3000 meter over havet, hatt nattetemperaturer ned mot 30 minusgrader og en vindstyrke opp mot 20 m/s. Deltakerne har også besøkt forskningsstasjonen EastGRIP og fått se hvordan forskerne der arbeider.

I det siste dagbokinnlegget fra ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle får Kronprins Haakon gode skussmål for sin innsats over isen:

Les også:  Ny forskning: Fiskeavskjær kan bedre mental helse

–  Han har vært med på alt som skal gjøres når teltet skal opp og ned. Pulker skal pakkes opp og igjen. Primusen skal tennes, og vann skal smeltes. Latrine graves og isbjørnsikring strekkes rundt leiren. I tillegg er han kanskje den mest stødige seileren av oss alle. Og utholdende. Flere ganger har jeg lagt merke til at han småhopper under dragen på slutten av dagen – mens jeg selv brenner i knærne av smerte etter mange timer med høy fart på skiene, skriver Jølle.

Ifølge ekspedisjonslederen har kronprinsen også bidratt til å løfte den faglige debatten underveis på turen.

Les også:  Så mange sover med brannfelle på rommet

– Hans kunnskap og nysgjerrighet har ført oss innom mange spennende tema – som jeg virkelig gleder meg til å vise TV-seerne om et halvt års tid. På forskningsstasjonen Eastgrip ble dette spesielt tydelig. Kronprinsen og professorene diskuterte viktige problemstillinger med den største selvfølgelighet – og han stilte imponerende relevante spørsmål, skriver Jølle.

Det er UiT Norges arktiske universitet som arrangerer ekspedisjonen, i anledning at det er 150 siden Tromsø museum ble etablert og 50 år siden Kong Olav offisielt åpnet Universitet i Tromsø. Formålet med ekspedisjonen er å formidle forskning i og om Arktis. Dessuten er innlandsisen på Grønland en viktig brikke for jordas framtid.

Les også:  Nå blir det enklere bussbilletter i Nordland

Følg ekspedisjonen på denne nettsiden, der du også finner nedlastbare bilder og kan lese om aktuell forskning fra UiT Norges arktiske universitet.

Neste del av ekspedisjonen går på østkysten, fra Daneborg til Antarctichavn, i et område hvor en rekke norske fangstmenn og forskere overvintret i mellomkrigsårene. I dag står fortsatt mange fangststasjoner og kulturminner langs denne kysten.

I år er det også 100 år siden ishavsskuta «Anni» la ut fra Tromsø på en kombinert forsknings- og meteorologisk ekspedisjon til Grønland, initiert av direktør Ole Andreas Krogness ved Geofysisk Institutt i Tromsø. Dette revolusjonerte stormvarslene for fiskerne i Nord-Norge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.