Kroatia – En skjult perle i vinens verden

kroatia turistbyrå

Kroatia er kjent for sine vakre strender, behagelige klima og rike kultur. Men landet er også hjemsted for en blomstrende vinindustri.

 De kroatiske vinene er kjent for sin høye kvalitet og unike smaker som også er en del av landets rike historie og kulturarv. Men til tross for landets to tusen år lange vinhistorie tilbake til romertiden, har kroatisk vin først nylig fått global oppmerksomhet for sin høye kvalitet og unike smaker.

Med over 200 innfødte druesorter har Kroatia en rik og mangfoldig vinkultur og landets geografiske beliggenhet og varme klima skaper et ideelt miljø for dyrking av en rekke druesorter, som dyrkes i forskjellige regioner over hele landet. Hver druesort har sin egen distinkte karakter, noe som resulterer i et bredt utvalg av smaker og stiler. Fra kystområdene i Dalmatia til innlandsåsene i Slavonia, har kroatiske vinbønder foredlet håndverket sitt og produsert viner som er en sann representasjon av Kroatia i århundrer. I dag er det rundt 40 000 vinprodusenter i landet, som til sammen har rundt 20 000 hektar med jord, brukt til vinproduksjon.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

De siste årene har den kroatiske vinindustrien gjennomgått en endring. Nå har vinbøndene begynt å omfavne moderne vinproduksjonsmetoder, samtidig som de respekterer sine tradisjonelle metoder. Dette har ført til produksjon av viner i verdensklasse, som er globalt anerkjent av vineksperter og vinentusiaster.

En av Kroatias kjente druesorter er Babić, som har blitt dyrket ved Adriaterhavet siden antikken. Denne druen produserer viner med en intens smaksprofil, med høy syre og myke tanniner. Vinene som produseres av Babić kan være både elegante og kraftige, noe som gjør den til en av de mest fascinerende druesortene i Kroatia. En annen kroatisk drue som har blitt stadig mer populær internasjonalt er Graševina, som også går under navnet Welschriesling. Denne grønne druen er vanlig i det østlige Kroatia og produserer viner med en lys, frisk og fruktig smaksprofil. Graševina-viner er ofte godt balanserte og enkle å drikke, noe som gjør dem til perfekte sommerdrinker.

Kroatias fremtredende vinregioner:

Istria – Ligger langs Adriaterhavet nordvest i Kroatia, og er en av landets mest kjente vinregioner. Her dyrkes hovedsakelig røde druesorter som Teran, Refošk og Merlot, samt hvite druer som Malvasia og Muscat. Rødvinene fra Istria er kjent for sin rike smak og høye tanniner, mens hvitvinene er kjent for sin fruktige smak og høye syre. Istria er også kjent for sine olivenoljer og trøfler, som ofte brukes i matlaging og serveres med vin.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Kvarner – En region som også ligger langs Adriaterhavet, men litt lenger sør. Her dyrkes en rekke druesorter, inkludert Riesling, Chardonnay, Pinot Gris og Cabernet Sauvignon. Vinene fra Kvarner er kjent for sin eleganse og balanserte smaksprofil, med en nydelig syre som passer godt til fisk og skalldyr, som er vanlige ingredienser i området.

Dalmatia – Den største og mest produktive vinregionen i Kroatia, som ligger sør langs Adriaterhavet. Her dyrkes druesorter som Plavac Mali, Babić og Pošip. Plavac Mali er den mest dyrkede druen i Dalmatia, og gir opphav til de mest kjente rødvinene i regionen. Vinene fra Dalmatia er preget av en intens farge og en rik, fruktig smak med høye tanniner. Hvitvinene fra Dalmatia, laget av Pošip-druen, har en fruktig smak og høy syre, og passer godt til fisk og skalldyr.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Slavonia og Baranja – Vinregionen «Slavonia og Baranja» har et innlandsklima med varme somre og kalde vintre, som egner seg for dyrking av grønne druer. Området er kjent for sine friske og tørre hvitviner fra druesortene Grasevina, Riesling, Pinot Sivi, Traminac Mirisavi, Sauvignon Blanc og Chardonnay. Produksjonen av rødviner er mindre og består hovedsakelig av Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot og Blaufränkisch.

Med en økende trend mot naturlig og økologisk vinproduksjon og en voksende vinturismeindustri, ser fremtiden lys ut for kroatisk vin, og det er store muligheter for landet til å posisjonere seg som en ledende aktør i vinindustrien. Mange vinprodusenter tilbyr turer og smaksprøver, noe som gir besøkende muligheten til å lære om vin og vinproduksjon og prøve noen av de beste vinene landet har å tilby. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.