Økt vold på offentlige steder, tyveri og ran på åpen gate, innbrudd og svindelforsøk har endret trygghetsfølelsen for mange.
– Mens livet vårt tilsynelatende går som normalt, er det krefter i samfunnet som vil det annerledes, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Mens det tidligere var tyveri, ran og innbrudd, folk flest tenkte på som en trussel mot egen sikkerhet, har usikkerheten nå nådd nye høyder.
En undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 42 prosent av innbyggerne i Nordland er mer bekymret for at kriminalitet skal ramme en selv eller familie enn tidligere. Kvinner og eldre over 60 år er noe mer bekymret enn andre.
– Kanskje ikke så rart, siden vi daglig leser om personer som har vært utsatt for grov vold og annen kriminalitet, sier Voll. I tillegg peker pilene også oppover når det gjelder ungdomskriminalitet. Summen av alt dette gjør at mange føler at samfunnet blir mer utrygt.
I samme undersøkelse sier 8 prosent av innbyggerne i Nordland at de har installert alarm de siste årene, mens 17 prosent har gått til innkjøp av overvåkingskameraer.
På landsbasis har 3 prosent, eller nærmere 100.000 voksne personer oppgitt at de i tillegg har kjøpt forsvarsspray som en ekstra beskyttelse.
Selv om flere er bekymret for utviklingen i samfunnet, er heldigvis denne type kriminalitet noe de færreste vil oppleve, sier Voll.
– Et hjem er en bastion og et sted en skal føle seg trygg. Om en føler seg usikker, kan et kamera til noen hundrelapper, en alarm eller sikring av dører og vinduer være en rimelig og god investering, avslutter Voll.
Dette har innbyggerne i Nordland gjort de siste par årene for å forebygge kriminalitet:
- Installert overvåkingskamera – 17 prosent
- Montert alarm på steder du ikke hadde det fra før – 8 prosent
- Sikret dører og vinduer bedre – 11 prosent
- Belysning med timer som slår seg av og på – 16 prosent
- Sikret garasje og boder med lås – 11 prosent
- Installert safe – 4 prosent
- Kjøpt pepperspray/forsvarspray – 2 prosent