– KrFs forslag vil virke mot sin hensikt

nho

Kristelig Folkeparti har i sitt alternative statsbudsjett foreslått å øke momsen på brus og godteri fra 15 til 25 prosent.

– KrFs forslag om økte avgifter på brus, godteri og alkohol vil ikke fungere etter hensikten, men resultere økt i grensehandel og svekke folkehelsearbeidet, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

Brubakk peker på at Norge har allerede de høyeste avgiftene på sukker i verden og at å øke avgiftene enda mer ikke vil ha noen effekt på folkehelsearbeidet og det Kristelig Folkeparti sier de er opptatt av.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

– Å øke avgiftene vil virke direkte drivende på grensehandelen som er i eksplosiv økning med det avgiftsnivået vi allerede har i Norge. Når nordmenn hamstrer godteri og brus på grensa og fyller opp hjemme med kilovis av godteri og litervis med drikke, vet vi at de konsumerer mer av disse varene enn de ellers ville gjort. Økt grensehandel er ikke bra for folkehelsa, sier Brubakk.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

NHO Mat og Drikke-sjefen er også skuffet over at KrF baserer sin finanspolitikk på frustrasjon over en enkelt hendelse.

– Jeg merker meg at KrF reagerer på at de siste dagenes priskrig på smågodt, men jeg hadde forventet at deres politiske forslag er er mer velfunderte enn som så. Debatten som har oppstått som følge av priskrigen og at kjeden som startet den sier at den aldri vil gjøre det igjen, viser nettopp at samarbeidsavtalen virker forpliktende og har effekt, avslutter Brubakk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.