Koronaviruset: Dette bør folk tenke på før vinterferien

lufthavn ferie

For mange nordmenn starter vinterferien i dag. Bør de bekymre seg? Noe som er verdt å tenke litt ekstra på? Her er rådene fra Norges største reiseforsikringsselskap.

Etter utbruddet av koronaviruset i Hubei-provinsen i Kina har det dukket opp en del spørsmål man som reisende kanskje ikke har måttet ta stilling til tidligere.

Ikke nødvendigvis fordi man skal besøke Kina, Hong Kong, Macau eller Taiwan, men fordi man kanskje skal besøke internasjonale flyplasser der man risikerer kontakt med smitte.

Mari Holmslien er sykepleier i Europeiske Reiseforsikring. Hun mener at det å være nøye med hygienen er den beste forebyggingen de reisende kan gjøre på vinterferie.

– Koronaviruset smitter på samme måte som en vanlig forkjølelse eller influensa. Det kan skje via luft, gjennom direkte kontakt eller såkalt indirekte kontakt, via en gjenstand et smittet menneske har vært i kontakt med, forteller Holmslien.

Les også:  Norges mest populære bryllupskirke ligger på Gran Canaria

– God håndhygiene er det mest effektive tiltaket mot å bli syk. En grundig håndvask er å anbefale, men hånddesinfeksjon er et godt alternativ når man er på reise, fortsetter hun.

Holmslien advarer mot at man lar frykt for smitte ødelegge den gode opplevelsen en ferie skal være.

– Selv om noen blir alvorlig syke og også dør av koronaviruset, er det viktig å huske på at de fleste som smittes får luftveissymptomer som går over av seg selv. Eldre, gravide og folk med underliggende sykdom anses dog for å være i risikogrupper, så disse bør være ekstra forsiktige, sier Holmslien.

Europeiske Reiseforsikring, en del av If, er Norges største reiseforsikringsselskap. Europeiske forsikrer reisende til hele verden og mottar naturlig nok henvendelser vedrørende koronaviruset.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

– I skrivende stund har vi mottatt i underkant av 200 henvendelser som angår koronaviruset. De fleste av disse har vært bekymret og ønsket våre råd. Noen er på reisefot – andre har en reise frem i tid de har spørsmål rundt, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

– Vi hadde nok forventet et større trykk av henvendelser, men er samtidig glade for at frykten ikke tar overhånd. Vi har gitt en form for bistand i rundt 25 av disse tilfellene. Noen har vi rutet om, slik at de slipper å bevege seg i områder som er usikre. Andre har fått dekket avbestilling på reiseforsikringen, sier Handeland.

– I forbindelse med koronaviruset har vi i Europeiske Reiseforsikring besluttet å dekke avbestilling av reiser til hele Kina – ikke bare til områdene som er rammet. Dette gjør vi fordi situasjonen er uavklart, og vi ønsker å gjøre det enkelt for de reisende. Dette gjelder i første omgang frem til 25. februar, for reiser som skal starte senest 31. mars, sier Andreas Bibow Handeland.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Gode råd til reisende:

  • Sørg for å ha god håndhygiene. Vask hendene grundig og hyppig, og bruk hånddesinfiserende middel under reise.
  • Hold lengst mulig avstand til folk med tydelige luftveissymptomer.
  • Unngå kontakt med ulike gjenstander så godt du kan. Smitte kan overføres på denne måten – ikke kun i direkte kontakt med syke.
  • Dersom du selv viser tegn på luftveisplager: Host og nys inn i et tørkepapir, som du kaster umiddelbart etterpå, og vask hendene godt.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.