Klart budskap til utenriksministeren: Forsvaret må styrkes i nord!

nfk

Fylkesråd Linda Helen Haukland (KrF) var veldig tydelig da hun møtte utenriksminister Anniken Huitfeldt (A) under årets utgave av Arctic Frontiers i Tromsø. – Forsvarets tilstedeværelse i nord blir veldig viktig i tida som kommer, sa Haukland, med klar henvisning til Russlands invasjon av nabolandet Ukraina.

Utenriksministeren ankom Tromsø dagen etter at hun selv hadde besøkt Ukrainas hovedstad Kyiv, hvor hun hadde hatt samtaler med landets president Volodymyr Zelensky. Huitfeldt fortalte om svært sterke inntrykk fra det krigsherjede landet. Hun hadde invitert politiske ledere fra fylkeskommunene, de største kommunene i nord og Sametinget til en drøfting av aktuelle problemstillinger under møtet i Tromsø.

Les også:  NATO-parlamentarikere møtes på Stortinget

– For oss i Nordland er det svært positivt at regjeringa såpass tydelig vil satse på et fortsatt alliert mottak på Andøya, og utvikling av Andøya som et senter for innovativ romteknologi, sa Haukland. Hun understreket betydningen av en satsing både på forsvarets virksomhet og den kommersielle aktiviteten som romsatsingen innebærer.

Haukland sa også at om forsvaret skal være permanent tilstede i Nord-Norge i større grad fremover, er det viktig at folk i nord får ta sin forsvarsutdanning her.

Les også:  Første sprengning på ny E6 i Grane

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (A) fra Troms og Finnmark fylkeskommune la i sitt innlegg vekt på det nære og gode samarbeidet med Russland over lang tid. Han understreket behovet for å opprettholde Barentssekretariatet som et viktig kompetansesenter for norsk-russiske forbindelser.

Både Haukland og Mo ga tydelig uttrykk for at den norske regjeringen bør styrke innsatsen når det gjelder de nye interreg-programmene. Begge to ga uttrykk for at Norge bør øke bevilgningene og utvise mer langsiktighet i arbeidet med Interreg-programmet. De viste til at mens våre naboer, EU-landene Sverige og Finland, har et sjuårig budsjett å forholde seg til, er vi i Norge avhengige av ettårige budsjetter, noe som svekker norske aktørers mulighet til å bli med i langsiktige prosjekter.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.